Firmele care au de încasat bani din fonduri europene, vor fi scutite de Fisc de la plata impozitelor timp de 2 ani

 

Firmele care au de încasat bani din fonduri europene în baza contractelor de finantare semnate cu autoritatile ar putea beneficia de o amânare din partea Fiscului la plata impozitelor si taxelor, de maxim doi ani, în limita sumelor pe care le au de primit.

scutire taxe si impoziteContribuabilii care au de încasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile cu competente în gestionarea fondurilor europene în baza contractelor de finantare încheiate cu acestea pot solicita amânarea la plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau transmise Fiscului pentru recuperare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Documentul are în vedere deblocarea activitatii contribuabililor care au de recuperat bani din fonduri europene, întrucât acestia au pe de o parte de achitat impozite, taxe si contributii, iar pe de alta parte trebuie sa încaseze bani pentru care au depus cereri de rambursare, aflându-se astfel în impas financiar.

Amânarea la plata a obligatiilor fiscale se va face în limita sumei pe care firmele o au de încasat din fonduri europene si în ordinea vechimii datoriilor la ANAF.

Aceasta facilitate nu va fi acordata companiilor aflate în procedura de insolventa sau de executare silita, prin poprirea sumelor de încasat de la autoritatile competente, si nici celor care au în derulare o esalonare la plata a datoriilor.

Pentru amânarea la plata, firmele trebuie sa depuna la ANAF o cerere de acordare a acestei facilitati, însotita de documentul în original emis de autoritatea competenta din care sa reiasa totalul sumei exigibile care trebuie rambursata firmei în cauza, actul fiind valabil 20 de zile de la emitere.

Autoritatea competenta trebuie sa elibereze acest document în cinci zile de la solicitare. Firma poate anexa la cererea de eliberare o notificare prin care renunta la dreptul de a percepe sau încasa dobânzi, penalitati sau accesorii aferente creantelor de încasat de la autoritatea competenta în cauza.

Firmele care renunta la aceste dobânzi nu vor mai fi obligate sa plateasca dobânzi, penalitati de întârziere si alte sume aferente obligatiilor fiscale principale amânate la plata, nici dobânzi pentru perioada de amânare a platilor. În caz contrar, acestea datoreaza dobânzi pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plata, începând cu data emiterii deciziei si pâna la data stingerii datoriilor.

Contribuabilul poate depune una sau mai multe cereri de amânare la plata, de câte ori are nevoie, cu conditia sa se încadreze în limita sumei pe care o are de primit înapoi din fonduri europene.

Fiscul va solutiona cererea de amânare la plata în termen de 15 zile de la data depunerii acesteia, prin decizie de amânare la plata a obligatiilor fiscale principale si accesorii sau decizie de respingere, dupa caz.

Daca solicitarea este aprobata, ANAF va pune poprire pe sumele pe care autoritatea competenta le datoreaza contribuabilului, în limita obligatiilor fiscale amânate la plata.

Când datoriile se platesc în totalitate, Fiscul trimite contribuabilului decizia de finalizare a amânarii la plata.

Dupa doi ani, amânarea datoriilor la plata înceteaza, daca nu sunt achitate în cadrul acestei perioade, caz în care contribuabilul datoreaza dobânzi, penalitati de întârziere sau accesorii pe întreaga perioada de amânare la plata. Raluca Ghinea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie