Fostul manager al serelor Oradea si Codlea, Maria Schutz, condamnata la 12 ani de închisoare cu executare

 

Maria Schutz, fostul manager al serelor Oradea si Codlea, a fost condamnata de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare cu executare pentru privatizarea frauduloasa a celor doua societati, în acelasi dosar fiind condamnate alte trei persoane, însa sentinta nu este definitiva.

seraTribunalul Bihor a pronuntat marti, în sedinta publica, sentinta în cazul Mariei Schutz, fost manager al societatilor Orser Oradea si Sere Codlea, dispunând condamnarea acesteia la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul în care procurorii DNA au trimis-o în judecata pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa, în forma continuata.

Alaturi de Schutz, au fost condamnati la câte 10 ani de închisoare cu executare Corneliu Popa, fost director general al Agentiei Domeniilor Statului, si Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul ADS. Ion Dascalu, asociat la SC Sere Codlea SA, a primit, la rândul sau, doi ani de închisoare cu executare.

Instanta i-a obligat, totodata, pe Popa, Ciobanu si Schutz, în solidar cu Societatea Agricola Worldser Tuglui si Asociatia Agricola AGRO 2001 Tuglui, la plata sumei de 3.100.882 dolari catre Agentia Domeniilor Statului, cu titlu de despagubiri civile, reprezentând valoarea investitiilor nerealizate, respectiv 6.667.069 lei si 1.332.760 euro, care reprezinta rate, dobânzi si penalitati.

Maria Schutz a mai fost condamnata, în solidar cu Societatea Agricola Worldser Tuglui, la plata sumei de 14.803.588 lei în favoarea ANAF – Directia Generala a Finantelor Publice Bihor cu titlu de despagubiri civile si la plata sumei de 3.457.510 lei în favoarea partii civile SC Electrocentrale SA Oradea, furnizorul local de energie termica, cu titlu de despagubiri civile.

De asemenea, împreuna cu Ion Dascalu si în solidar cu Asociatia Agricola AGRO 2001 Tuglui, Maria Schutz mai trebuie sa plateasca despagubiri civile de 19.496.979 lei în favoarea ANAF – Directia Generala a Finantelor Publice Brasov si 2.317.904 lei în favoarea Directiei pentru Agricultura Brasov.

Tribunalul Bihor a dispus, totodata, anularea hotarârilor judecatorului delegat de la Oficiul Registrului Comertului Bihor prin care s-a majorat în mod fictiv capitalul social al SC Orser SA Oradea, precum si anularea facturilor fiscale pentru care s-a solicitat si s-a obtinut alocatie de la bugetul statului pentru SC Sere Codlea SA Brasov.

„Se dispune restabilirea situatiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC Sere Codlea SA Brasov si datei de 10 octombrie 2002 pentru SC Orser SA Oradea, sens în care se dispune anularea tuturor contractelor de vânzare-cumparare prin care au fost înstrainate toate activele celor doua societati comerciale”, se specifica în sentinta.

De asemenea, judecatorul a dispus mentinerea sechestrului asigurator dispus, în 2007, de procurorii DNA asupra tuturor bunurilor apartinând Mariei Schutz, pâna la concurenta sumei de 19.978.604 lei, pentru proprietatile fostului director general al Agentiei Domeniilor Statului Corneliu Popa pâna la concurenta sumei de 18.671.331 lei, asupra bunurilor apartinând lui Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul ADS, pâna la concurenta sumei de 18.671.331 lei.

Sentinta nu este definitiva. Cei trei inculpati pot sa atace solutia prin apel, în termen de 10 zile de la pronuntare.

Maria Schutz a fost trimisa în judecata, în decembrie 2007, de catre DNA pentru trei infractiuni de înselaciune având consecinte deosebit de grave si doua infractiuni de bancruta frauduloasa, în forma continuata, alaturi de ea fiind inculpati si Corneliu Popa, fost director general al Agentiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul ADS, si Ion Dascalu, asociat la SC Sere Codlea SA.

Potrivit comunicatului transmis de procurori în 18 decembrie 2007, Maria Schutz, Corneliu Popa, Mihai Ciobanu si Ion Dascalu au provocat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro ADS si Directiei pentru Agricultura Brasov prin fraudele comise cu ocazia privatizarii si post-privatizarii societatilor Orser SA Oradea si Sere Codlea SA.

Din ancheta a reiesit ca, în octombrie 2002, ADS, reprezentata de directorul general si presedinte al consiliului de administratie Corneliu Popa, a încheiat un contract de vânzare-cumparare de actiuni apartinând SC Orser SA Oradea si de concesiune a 104 hectare de teren, cu societatea agricola Worldser Tuglui, din judetul Dolj, reprezentata de Maria Schutz.

Contractul a fost încheiat în urma unei licitatii câstigate de firma doljeana care, desi oferise un pret pe actiuni mai mic decât cel al contra-ofertantului, si-a asumat obligatia de a realiza un program de investitii din surse proprii de peste 2 milioane de dolari în doi ani.

Ulterior, desi nu fusesera realizate obligatiile investitionale asumate prin contract, directorul general al ADS, sprijinit de fostul director al Directiei Urmarire Contracte, a încheiat un act aditional, fara aprobarea Consiliului de Administratie, prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investitiei.

„În perioada derularii contractului, inculpata Schutz Maria a prezentat date nereale care atestau realizarea investitiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser SA Oradea au fost înstrainate catre SC Gini Transcom SRL Craiova, una din societatile controlate de Schutz Maria. Înstrainarea a fost posibila deoarece inculpata a creat aparenta unor datorii ale Orser SA catre firma respectiva, în conditiile în care existau datorii reale catre alti creditori”, se specifica în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, Schutz a folosit aceeasi metoda si cu ocazia adjudecarii licitatiei si încheierii, în septembrie 2000, a contractului de privatizare pentru Sere Codlea SA Brasov, prin Asociatia Agricola AGRO 2001 Tuglui, a carei presedinta era, precum si pe parcursul executarii acestui contract.

„Licitatia a fost câstigata datorita angajamentului de a face investitii de peste 1 milion de dolari, desi societatea agricola respectiva se înfiintase cu doua saptamâni înainte de înscrierea la licitatie, nu desfasurase nicio activitate agricola, iar oferta de pret pe actiune fusese inferioara decât cea a contra-ofertantului”, au constatat procurorii.

Ulterior, desi Asociatia Agricola AGRO 2001 Tuglui nu achitase ratele pentru actiuni, iar investitiile asumate nu fusesera realizate, sefii ADS Corneliu Popa si Mihai Ciobanu au încheiat un act aditional prin care au prelungit termenul de plata. În final, Asociatia Agricola AGRO 2001 Tuglui nu a achitat diferenta de 80 la suta din pretul actiunilor, iar serele au fost falimentate, prin folosirea aceleiasi firme Gini Transcom SRL.

Maria Schutz a fost acuzata de procurori si ca, în 2002, ca presedinte al Asociatiei Agricole AGRO 2001 Tuglui, actionar majoritar la SC Sere Codlea SA Brasov, a cerut si primit o subventie de 70 la suta din valoarea unor instalatii de irigat prin prezentarea unor documente care atestau în mod nereal ca instalatiile respective ar fi fost achizitionate de la Gini Transcom Craiova. „În realitate, acestea erau doar componente sau instalatii pentru care s-a mai obtinut subventie”, se specifica în comunicatul DNA.mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie