Cazul judecatorului Horatius Dumbrava, membru al CSM a fost clasat de ANI

 

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate au clasat cazul judecatorului Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece în perioada supusa evaluarii nu au fost identificate elemente de încalcare a legislatiei privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie penala.

horatius dumbravaÎn raportul de evaluare se arata ca, în 12 iulie 2011, ANI s-a sesizat din oficiu ca urmare a publicarii în presa a unui articol cu privire la posibila încalcare a regimului juridic al conflictului de interese de catre Horatius Dumbrava, presedinte al CSM la momentul declansarii procedurii.

Membrul CSM a fost verificat pentru o posibila încalcare a art. 253 indice 1 Cod penal prin aceea ca în calitate de presedinte al completului de judecata în dosarul nr. 517/43/2009 al Curtii de Apel Tg. Mures ar fi solutionat cauza într-o presupusa stare de incompatibilitate, în sensul în care ar fi avut raporturi de munca cu numitul Marian Onoriu Liviu, rector al Universitatii Petru Maior si pârât în acea cauza la sesizarea ANI pentru a i se stabili un posibil conflict de interese.

Ulterior, Horatius Dumbrava a transmis ANI mai multe puncte de vedere în care a precizat, printre altele, ca a formulat în acel dosar cerere de abtinere si a invocat exact motivul pe care ANI s-a sesizat si anume ca ar fi avut raporturi contractuale cu Universitatea Petru Maior Tg. Mures în calitate de preparator, perioada în care Marian Onoriu era rector. De asemenea, a aratat ca judecatorul desemnat aleatoriu cu solutionarea cererii de abtinere i-a respins solicitarea, considerând ca relatiile oficiale de angajat contractual sau alt tip de relatii pe care le-a avut cu Universitatea Petru Maior nu constituie un motiv de incompatibilitate.

În raportul ANI se mentioneaza ca, în sedinta publica din 29 octombrie 2010 de la Curtea de Apel Târgu Mures – Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, fiind pe rol judecarea actiunii promovata de reclamantul Marian Onoriu Liviu în contradictoriu cu pârâta Agentia Nationala de Integritate, Horatius Dumbrava a facut parte din completul de judecata în calitate de presedinte, semnând sentinta prin s-a admis contestatia si s-a dispus anularea în tot a actului de constatare emis de ANI.

Inspectorul de integritate arata ca între Dumbrava si Onoriu au existat raporturi de munca în anul universitar 2005 si ca, la primul termen de judecata, magistratul a formulat o cerere de abtinere motivata de existenta în trecut a unor raporturi contractuale între persoana evaluata si reclamantul în cauza, care a fost respinsa ca nefondata prin încheierea din 18.12.2008 a Curtii de Apel Tg. Mures.

„Având în vedere cele de mai sus, nu au fost identificate indicii privind încalcarea legislatiei penale în materia conflictului de interese în sensul art. 253 indice 1 Cod penal (fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau Indirect, un folos material pentru (…) o persoana cu care s-a aflat în raporturi de munca în ultimii 5 ani), întrucât persoana evaluata a formulat, la primul termen de judecata, o cerere de abtinere de la judecata, motivata de existenta în trecut a unor raporturi contractuale între persoana evaluata si reclamantul în cauza Onoriu Marian Liviu, cerere respinsa ca nefondata de instanta”, se mai spune în document. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie