Legea referendumului a fost modificata. Reducerea la 30% a pragului de prezenta la referendum, a fost aprobata de Camera Deputatilor

 

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotriva” si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%. PDL, UDMR si PPDD vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum, a anuntat, în plenul Camerei Deputatilor, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

referendumInitiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect.

Mircea Toader: PDL, UDMR si PPDD ataca la CC proiectul de lege privind reducerea pragului la referendum

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a facut acesta precizare dupa ce proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 221 voturi „pentru”, 73 „împotriva” si 2 abtineri.

Mircea Toader a aratat ca atrage atentia ca, daca aceasta lege de reducere a pragului de prezenta la referendum va fi pusa în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetatenii de acolo si acest lucru se poate întâmpla si presedintilor consiliilor judetene, ceea ce nu este normal. „Noi, împreuna cu UDMR si PPDD, vom ataca legea la Curtea Constitutionala”, a spus Toader.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat ca, în urma adoptarii acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populatie. „Revizuirea Constitutiei nu cred ca este bine sa fie facuta cu 25% dintre cetateni, nu cred ca un primar trebuie sa poata fi demis cu 25% si nu cred ca modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie sa fie facuta cu 25%. Nu cred ca în toate situatiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%”, a spus Marton Arpad.

În replica, deputatul PNL Mircea Dolha a spus ca primarii si presedintii Consiliilor judetene pot fi demisi cu 25%, dar ca „25% din listele electorale este mult mai mult decât au obtinut unii dintre primari în primul tur de scrutin”. Alina Novaceanu, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie