Liderii religiosi reuniti la Bruxelles pentru a discuta despre cetatenia europeana

 

Aproximativ douazeci de inalti reprezentanti ai religiilor crestina, iudaica si musulmana, precum si ai comunitatii hinduse din intreaga Europa s-au reunit ieri la sediul Comisiei Europene, la Bruxelles, sub deviza „Cum sa plasam cetatenii in inima Europei, intr-o lume in schimbare”.

Bruxelles,Aceasta reuniune la nivel inalt, care a avut loc in contextul Anului european al cetatenilor 2013, a fost convocata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si co-prezidata de catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si de catre vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Surjan. Participantii au luat parte la o discutie deschisa privind modalitatile de a aduce Europa mai aproape de cetateni.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a invitat organizatiile religioase sa contribuie in mod activ la dezbaterea publica in curs de desfasurare in cadrul Anului european al cetatenilor 2013, precum si la initiativa lansata recent referitoare la o noua naratiune privind Europa si a declarat:

„Cu toate ca luam masuri pentru a scoate Europa din criza economica, este tot mai clar ca trebuie sa depasim o alta criza: cea a increderii si a valorilor. Trebuie sa readucem cetatenii in centrul proiectului nostru comun, cel al integrarii europene, dezbatand motivele pentru care este logic sa actionam impreuna, ca o Uniune. Sunt ferm convins ca participarea activa a comunitatilor religioase este esentiala pentru reusita acestui proiect. Liderii religiosi pe care i-am invitat azi joaca un rol important in aceasta dezbatere la nivel european asupra viitorului Europei.”

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat: „Doar raspunzand efectelor crizei si reafirmandu-ne valorile, ne dam seama de urgenta cu privire la cetatenia europeana. Aceasta urgenta se refera atat la problemele economice si sociale, cat si la cele culturale, si deci la cele legate de educatie si formare. Haideti sa revigoram aceasta cetatenie, punand accentul pe ceea ce-i face pe cetateni sa simta ca apartin acestui spatiu comun numit Uniunea Europeana.

Ce anume ne da noua, cetatenilor, acest sentiment de apartenenta, din punct de vedere individual si colectiv? Este esential ca autoritatile politice si religioase sa reflecteze asupra acestui subiect. Doar impreuna, prin intermediul unei dezbateri care este cateodata contradictorie, dar intotdeauna rodnica, putem contribui, fiecare dintre noi in functie de datoriile si responsabilitatile sale, la elaborarea proiectului european.”

Laszo Surjan, vicepresedintele Parlamentului European, a declarat: „Ii incurajam cu fermitate pe cetatenii europeni, inclusiv pe reprezentantii religiosi, sa se implice activ in campania electorala, iar apoi, sa participe la alegeri, astfel incat opiniile, credintele si valorile lor sa poata fi reprezentate de catre parlamentari.”

Context

Reuniunea la nivel inalt de astazi a liderilor confesiunilor religioase este a noua intr-o serie de reuniuni lansate de presedintele Barroso in 2005. Tratatul de la Lisabona a consacrat in dreptul primar, incepand cu 2009, dialogul deschis, transparent si constant cu bisericile, comunitatile religioase, precum si cu organizatiile filosofice si neconfesionale (articolul 17 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Pe langa seminarele organizate periodic cu participarea unor diferiti interlocutori, are loc anual o reuniune la nivel inalt cu liderii confesiunilor religioase (primavara) si una cu reprezentantii organizatiilor filosofice si neconfesionale (toamna).

Reuniunea din acest an a avut ca tema modalitatile de a intensifica dialogul cu cetatenii si cu organizatiile sociale asupra viitorului Europei si asupra drepturilor individuale si colective fundamentale garantate de cetatenia europeana. Contributia reprezentantilor bisericilor si ai comunitatilor religioase a alimentat direct o dezbatere mai larga care se desfasoara, la nivel european, intre cetateni, intreprinderi, societatea civila si organizatii guvernamentale, in contextul Anului european al cetatenilor 2013.

Reuniunea a avut loc in cladirea Berlaymont a Comisiei, la Bruxelles. Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding si Comisarul Dacian Ciolos au participat, de asemenea, la aceasta reuniune.Georgiana Matache, infolgal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie