Liberty Bank, banca lui Dinu Patriciu din Georgia, a depasit pragul de 10% din sectorul bancar georgian

 

Premiera pentru o mica banca din Georgia care a devenit în câtiva ani un jucator important pentru sistemul bancar local. Mai precis, Liberty Bank, al carei patron este omul de afaceri român Dinu Patriciu a ajuns pe locul al treilea în topul bancilor din Georgia în ceea ce priveste cota de piata pe depozitele persoanelor fizice.

Dinu Patriciu 2Astfel, conform ultimului raport financiar al Liberty Bank, publicat ieri, banca lui Patriciu a urcat în primul trimestru pe pozitia a treia la capitolul depozite ale persoanelor fizice, depasind pragul de 10% din sectorul bancar georgian.

Pe 19 septembrie 2009, Patriciu a preluat controlul (91,218% din actiuni) Bancii Poporului din Georgia (People’s Bank of Georgia) prin intermediul vehiculului de investitii Liberty Capital LLC, detinut în totalitate Liberty Investments Holding BV înregistrat în Olanda, tranzactia fiind anuntata cu trei zile mai târziu.

Astazi, este a patra cea mai mare banca din Georgia în functie de totalul de active si a treia în ceea ce priveste numarul de depozite ale clientilor. Când a cumparat-o, în luna septembrie, era pe locul al saptelea dupa active si pe sase ca market share la depozite.

Cumparata pe un pret foarte mic

Initial nu a fost anuntat pretul/actiune la care s-a încheiat tranzactia, dar Bloomberg scria ca, potrivit unor surse din piata, banca georgiana fusese preluata la o cotatie cu mai mult de 80% sub pretul mediu de tranzactionare din acea perioada, iar presedintele vehiculului de investitii al lui Patriciu, Lado Gurgenidze, indica o suma de circa 15 milioane dolari.

Practic, la acea vreme capitalizarea bancii georgiene era de circa 95 milioane de dolari, iar Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, desi capitalizarea pachetului cumparat era de 87,5 milioane dolari.

De mentionat ca de când a venit ca proprietar al bancii, Patriciu a reusit sa creasca performanta bancii (pe anumiti indicatori, cum ar fi depozitele clientilor) , chiar cu peste 300%.

Merita adaugat si faptul ca Patriciu l-a pus presedinte al Liberty Bank pe Lado Gurgenidze,  fost prim ministru georgian si unul dintre cei mai experimentati bancheri din Georgia. Valentin Vioreanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie