Trei judecatori de la Curtea Constitutionala a Romaniei isi incheie mandatele la CCR pe 8 iunie

 

Trei judecatori de la Curtea Constitutionala a României – Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar si Ion Predescu – îsi încheie mandatul în data de 8 iunie.

curtea_constitutionala1_92471400În locul acestora au fost numiti Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, care îsi vor prelua mandatele începând de luni, dupa ce vor depune juramântul.

Daniel Morar a fost numit de presedintele României, Mona Pivniceru de catre Senat, iar Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputatilor.

În anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele României în 2007, mandatul lui Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar în 2019 se va încheia mandatul lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (în 2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (în 2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (tot în 2010).

Potrivit Constitutiei, CCR se înnoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 în 3 ani.

CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele României.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt independenti în exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.

Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, înalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani în activitatea juridica sau în învatamântul juridic superior.

Înnoirea Curtii cu o treime din numarul judecatorilor are loc din trei în trei ani, potrivit art. 142 alin. (5) din Constitutie si art. 5 alin. (3) din legea organica a CCR.

Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reînnoit. Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de presedintele României poate propune o singura candidatura. Daca la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneste majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin între primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi. Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai în vârsta. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie