Juramantul de investitura, va fi depus de noii membri ai Curtii Constitutionale, luni la Palatul Cotroceni

 

Ceremonia de depunere a juramântului de învestitura de catre noii membri ai Curtii Constitutionale va avea loc luni, de la ora 15,00, la Palatul Cotroceni.

Curtea constitutionalaPotrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, ceremonia de depunere a juramântului de învestitura în fata presedintelui României si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului a noilor membri ai Curtii Constitutionale va avea loc în Sala Unirii a Palatului Cotroceni.
Cei trei noi judecatori care vor depune juramântul sunt Daniel Morar, numit de presedintele României, Mona Pivniceru, din partea Senatului, si Valer Dorneanu, desemnat de Camera Deputatilor.
Noii judecatori ai Curtii Constitutionale a României – Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu – îsi vor prelua mandatul începând cu data de 10 iunie. Înnoirea CCR va avea loc dupa depunerea juramântului de învestitura de catre cei trei judecatori.

Acestia îi vor înlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, carora le-a expirat oficial mandatul în data de 8 iunie.

În 25 martie, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, începând cu 9 iunie.

Pe 28 martie, au fost publicate în Monitorul Oficial Hotarârile Senatului, respectiv Camerei Deputatilor, privind numirea Monei Pivniceru si a lui Valer Dorneanu la CCR.

În anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele României în 2007, al lui Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar în 2019 al lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (2010).

Potrivit Constitutiei, CCR se înnoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 în 3 ani.

CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele României. Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt independenti în exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.

Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, înalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani în activitatea juridica sau în învatamântul juridic superior.

Înnoirea Curtii cu o treime din numarul judecatorilor are loc din trei în trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constitutie si art.5 alin.(3) din legea organica a CCR.

Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reînnoit.

Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de presedintele României poate propune o singura candidatura. Daca la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneste majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin între primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi. Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai în vârsta. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie