Tudor Maftei Golopentia: Conflictele ce pot aparea in lumea medicala se preteaza la mediere

 

Tudor Maftei Golopentia, unul dintre membrii echipei CMMedical, a acordat in exclusivitate un interviu pentru MediereNet avand ca tema medierea in domeniul medical.

Tudor Maftei Golopentia

Tudor Maftei Golopentia

MediereNet: Ce inseamna si ce cuprinde medierea in domeniul medical?
Tudor Maftei Golopentia: Medierea in domeniul medical este in general asimilata cu medierea cazurilor de malpraxis medical, lucru adevarat doar partial. Medierea in acest domeniu mai cuprinde: medierea in conflictele cauzate  de nerespectarea drepturilor pacientilor;  medierea in conflictele intre personalul medical (ne referim la medici, asistente, personal administrativ, personal auxiliar) – o foarte importanta parte este aceea a litigiilor de munca din cadrul unei unitati medicale; medierea in conflictele dintre pacienti si personalul medical, dar care nu au legatura nici cu drepturile pacientilor, nici cu medierea in cazul conflictelor ce apar in urma erorii medicale. Conflictele care sunt cel mai usor de rezolvat pe calea medierii sunt tocmai conflictele care apar intre personalul medical, care, de altfel, sunt si cele mai important de rezolvat. Nerezolvate, aceste conflicte pot degenera si cauze celelalte tipuri de conflicte (erori medicale, nerespectarea drepturilor pacientilor, conflicte de munca).

MediereNet: Care este diferenta dintre medierea in cazurile de malpraxis de medierea in domeniul medical?
Tudor Maftei Golopentia: Cred ca la aceasta intrebare tocmai am raspuns mai sus. De fapt, o mare parte din asa-zisele conflicte  de malpraxis nici macar nu sunt cazuri de malpraxis. O mare parte sunt cazuri cauzate de lipsa de comunicare intre medic si pacient, in mare parte de neexplicarea procedurilor urmate, poate chiar de nerespectarea de catre pacient a indicatiilor medicului. Din acest motiv, o parte importanta din aceste cazuri sunt rezolvate in prima sedinta de mediere, in care medicul si pacientul iau contact si discuta problemele in biroul mediatorului (teoretic un loc neutru, in care nu mai exista o presiune exterioara negativa). Trebuie explicat si un alt aspect, si anume ca malpraxis medical nu este decat atunci cand o comisie s-a exprimat expres in acest sens. Pana atunci este doar o potentiala eroare medicala.

MediereNet: Ce anume motiveaza unitatile medicale sa intre in mediere?
Tudor Maftei Golopentia: Motivele pentru care o unitate medicala ar intra in mediere sunt pe cat de importante, pe atat de simple:
1. Evitarea publicitatii negative – dupa cum stim cu totii, o clinica depinde foarte mult de pacientii care in numar din ce in ce mai numeros apeleaza la resursele de pe internet pentru a afla detalii despre clinica sau despre medicul la care urmeaza sa mearga, aparitia unor articole negative la adresa acestora fiind un motiv serios pentru pacienti sa apeleze la altcineva.
2. Confidentialitatea din cadrul procedurilor de mediere – confidentialitatea este o trasatura importanta a procedurii de mediere, prin care si clinica, dar si pacientul evita publicitatea excesiva si daunatoare care ar aparea in cazul unui proces in instanta.
3. Evitarea cheltuielilor de judecata conexe – nu stiu daca se cunoaste faptul ca un proces in instanta, in astfel de cazuri, presupune numeroase cheltuieli legate de termene, expertize, contraexpertize si  diverse alte asemenea cheltuieli.
4. Evitarea cheltuielilor exagerate care ar fi cauzate de hotararile definitive ale instantelor, in ultima vreme ajungandu-se la obligarea la plata unor daune ce depasesc 4-500.000 de euro, existand in instanta si pretentii de despagubiri in valoare de 2-3 milioane de euro.
5. Reducerea timpului de rezolvare a unor astfel de cazuri – marea majoritate a cazurilor care merg in instanta ajung la o hotarare definitiva dupa un minim de 4 ani.
6. Reducerea stressului cauzat de o actiune in instanta.

MediereNet: Care sunt beneficiile pacientului aflat in conflict cu un medic sau o unitate medicala daca alege medierea?
Tudor Maftei Golopentia: Beneficiile pacientului se intrepatrund in mare masura cu cele ale medicului. In primul rand, timpul necesar rezolvarii acestui tip de conflict se reduce considerabil, de la 4-5 ani de mers in instanta la maxim 2-3 sedinte de mediere. In al doilea rand, cheltuielile care ar aparea in instanta, cheltuieli de expertize, judiciare si alte astfel de cheltuieli nu ar mai exista. In al treilea rand, pacientul are ocazia sa vorbeasca in mod direct cu medicul si sa afle motivatia actiunilor acestuia intr-un mediu neutru. In al patrulea rand, in cazul in care se ajunge la asa ceva, tranzactia dintre parti are loc imediat, fata de o hotarare prin care o parte este obligata sa plateasca daune, dupa minim 4-5 ani, timp in care este posibil ca hotararea sa nu mai poata fi aplicata din diferite motive. Un alt beneficiu ar fi confidentialitatea sedintei de mediere, care ar feri atat pacientul, cat si medicul sau unitatea medicala in care acesta profeseaza de o publicitate negativa nedorita. Sa nu uitam neutralitatea mediatorului si solutia la care se ajunge in cazul unui acord de mediere, solutie gasita de partile in conflict, iar nu o hotarare data de un tert.

MediereNet: Recunosc societatile de asigurare intelegerea partilor din Acordul de mediere?
Tudor Maftei Golopentia: Din ce in ce mai multe societati de asigurari incep sa apeleze la mediere, tocmai datorita faptului ca pot participa activ la negocierea unei tranzactii dintr-un acord de mediere. In mare parte din acordurile de mediere incheiate, insa, nu se ajunge la societatile de asigurari, sumele care rezulta prin acord fiind relativ mici. Tranzactii de ordinul a 3-400.000 de euro pot fi numarate pe degetele de la o mana.

MediereNet: Ati avut medieri in domeniul medical si/sau pe malpraxis in cadrul CMMedical?
Tudor Maftei Golopentia: Am avut medieri in domeniul medical, o parte din ele ajungand la un acord. Mare parte au fost cazuri din domeniul stomatologic si chirurgie plastica. Partile au ajuns in mare parte la concluzia ca rezolvarea acestor cazuri prin mediere este benefica de ambele parti si au intrat in sedinta de mediere. Au fost cazuri in care una din parti a refuzat medierea, mergandu-se mai departe pe calea instantei. CMMedical inseamna tocmai un think tank specializat in asemenea tipuri de probleme, al carui principal avantaj il reprezinta radiografierea – daca e sa folosim un termen din medicina – unei zone ce se preteaza fara doar si poate medierii: conflictele ce pot aparea in lumea medicala.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie