Medierea si liberul arbitru

 

Intr-o societate in plina evolutie in care criza financiara si-a pus adanc amprenta, medierea vine in sprijinul cetatenilor, cu un concept nou care ofera o procedura unica, individuala pentru fiecare parte care apeleaza la un mediator autorizat in cautarea solutionarii disputei in care este implicat. Medierea este o procedura eficienta, rentabila, eleganta pentru solutionarea amiabila a disputelor, conflictelor si/sau a litigiilor.

Artemiza Decis, mediator

Artemiza Decis, mediator

La nivel mondial, medierea este sprijinita prin directive, recomandari, legi, proiecte, ca o modalitate amiabila de solutionare a conflictelor, care vine spre cetatean, in completarea intereselor acestuia si care are ca si efect degrevarea instantelor de judecata, ducand astfel la reducerea numarului de dosare si indubitabil avand ca rezultat eficienta, calitatea si celeritatea actului de justitie.

Spre deosebire de justitie, in mediere (exceptand drepturile asupra carora partile nu pot dispune) intreaga procedura se pliaza pe interesele si nevoile partilor incepand cu termenele stabilite in functie de programul si disponibilitatea acestora, la atmosfera din biroul mediatorului unde discutiile sunt relaxate si lipsite de rigoarea salilor de judecata, pana la solutiile pe care le identifica acestea prin tehnicile specifice aplicate de mediator, in functie de fiecare speta si persoana in parte.
Procedura medierii ofera indivizilor posibilitatea de a hotara pentru sine solutii optime, de a decide singure asupra prezentului si viitorului fara a fi incorsetati de reguli, drepturi impuse din exterior.

Ce autoritate ar fi mai devotata cauzei, decat partile implicate care sunt direct interesate de rezultatul disputei? Poate un judecator/arbitru sa tina cont de emotiile, legaturile dintre parti si obiectul disputei? La fel ca in cazul custodiei unui minor, judecatorul poate sa il iubeasca pe acel copil mai mult decat parintii sai si sa decida ce este mai bine pentru el, nu doar conform legii ci si cadrului emotional specific? Ce expert ar cunoaste si intelege istoricul relatiei la fel de bine ca cei care au trait direct fiecare secuda a conflictului si stiu exact fiecare etapa si punctul in care au ajuns astazi? Ce terta parte ar fi mai interesata decat cei ce sunt direct implicati si prin urmare afectati de o disputa de modul in care le este solutionat conflictul?

Urmand modelul biblic al lui Solomon care a determinat cele doua pretinse mame, sa se implice in salvarea sau nu a vietii copilului disputant, medierea vine in completarea legilor statului de drept, cu aceasta alternative prin care partile impreuna isi scriu finalul sau continuarea povestii, asistate de un mediator autorizat.
Partile beneficiaza de confidentialitate si aceasta se rasfrange asupra mediatorului dar si asupra expertilor (avocati, notari, contabili, traducatori..etc..) pe care tot partile decid daca doresc sa le fie sau nu alaturi, si pe cine anume.

Liberul arbitul se manifesta de la prima intalnire in care partile aleg voluntar sa participe la sedinta de mediere, isi aleg mediatorul si negociaza tariful si data la care se vor intalni. Decizia le apartine si in privinta intalnirii sau nu cu persoana cu care se afla in conflict si a modalitatii prin care aceasta va fi contactata: fie de parte fie de mediator.

Alegerea le apartine partilor si in privinta acordului, a formei, termenilor si continutul acestuia. Acestea pot hotara sa fie scris acordul lor sau nu,  sa capete sau nu putere executorie prin consfintirea acestuia de catre un judecator sau printr-un act notarial.

Intreg procesul de mediere, dupa cum se poate observa, este intreptat catre individ, personalizat in functie de tipologia si nevoile acestuia. Dreptul la liberul arbitru este respectat de catre mediator si devine factorul de baza al sedintei de mediere in ceea ce priveste toate partile implicate in disputa.

Medierea asadar, nu are un format standard, incorsetat si rigid ci mai degraba flexibil, personalizat pentru fiecare situatie in parte. Mediatorul detine arta de a pune in lumina interesele partilor, de a aduna solutiiile emise de acestea si de a trasforma disputa/conflictul dintr-un proces distructiv intr-o calatorie initiatica, de cunoastere si identificare a valorilor si intereselor fiecarei parti, in cea mai buna varianta in transformarea, consolidarea si durabilitatea unei relatii, fie ca ne referim la o relatie de familie, prietenie, vecinatate sau de afaceri.

Artemiza Decis, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie