Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2014-2020, a fost aprobat de Consiliul European

 

Liderii europeni au aprobat în noaptea de joi spre vineri bugetul UE pentru 2014-2020, care va permite finantarea în special a masurilor împotriva somajului în rândul tinerilor.

ue„A avut loc un acord al Consiliului European”, a declarat presedintele sau, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinte de presa la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles. „Aprobarea de catre statele membre este fara echivoc”, a adaugat acesta.

Însa acesta a amintit ca aprobarea finala trebuie data de Parlamentul European.

Presedintii celor trei institutii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul care reprezinta statele si Parlamentul) anuntasera joi dimineata ca au ajuns la un acord politic asupra bugetului de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Acesta prevede o mare posibilitate de flexibilitate în utilizarea creditelor.

„Consiliul european a adoptat cadrul financiar asa cum l-a negociat cu Parlamentul european în aceasta dimineata”, a confirmat presedintele francez, Francois Hollande, în cadrul unei conferinte de presa.

Liderii europeni si de guvern au reusit de asemenea sa gaseasca o solutie pentru problema pusa la începutul summitului de premierul David Cameron, care a pretins protejarea deducerilor britanice de la bugetul european.

„Este absolut esential sa mentinem acordul pe care l-am avut în februarie” în cadrul summitului consacrat bugetului „si sa protejam deducerea britanica”, a declarat acesta.

Londra se temea ca noul mod de finantare al Politicii agricole comune (PAC) va reduce usor pragul, iar astfel suma deducerii britanice. Însa alte state, precum Franta, sunt îngrijorate ca vor trebui sa contribuie mai mult daca Marea Britanie obtine ceea ce vrea.

„Nimic nu se schimba pentru deducerea britanica”, a afirmat Van Rompuy, adaugând ca aceasta necesita „masuri cu caracter tehnic”.

UE a stabilit un plan de 8 miliarde de euro pentru lupta împotriva somajului în rândul tinerilor

Liderii europeni au ajuns la un acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a sase miliarde de euro pentru lupta împotriva somajului în rândul tinerilor, ridicând suma acordata acestui plan la opt miliarde de euro în total.

În cursul unui summit european la Bruxelles, cele 27 de tari au aprobat propunerea Comisiei. Ele au mers chiar mai departe, ridicând suma.

„Recursul la initiativa pentru tineri se va concentra asupra primilor doi ani”, adica 2014-2015, a declarat presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinte de presa.

Gratie flexibilitatii hotarâte pentru gestionarea bugetului 2014-2020, care va permite realocarea fondurilor neutilizate, „initiativa pentru tineri va fi mai mare de cele sase miliarde de euro. Ea ar trebui sa se ridice la cel putin opt miliarde de euro, conform proiectiilor”, a anuntat Van Rompuy.

Principalele beneficiare vor fi în 2014 Spania, Grecia, Italia si Franta, conform unui diplomat european.

Peste 26 de milioane de persoane sunt în somaj în Europa, dintre care 5,6 milioane au vârste mai mici de 25 de ani. Situatia este alarmanta în anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tânar din doi nu este angajat.

Sefii de stat si de guvern au mai decis sa amelioreze finantarea întreprinderilor mici si mijlocii (PME), mai ales prin intermediul Comisiei europene si a Bancii europene de investitii (BEI).Ana Borlescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie