Opinia Senatului cu privire la Legea privind materialul de reproducere a plantelor

 

In Monitorul Oficial nr. 392 din 29 iunie 2013 a fost publicata Hotararea nr. 43/2013 a Senatului cu privire la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind producerea si punerea la dispozitie pe piata a materialului de reproducere a plantelor (legea privind materialul de reproducere a plantelor) – COM (2013) 262 final.

Senatul RomanieiIn cadrul actului normativ se arata:

Senatul constata ca propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind producerea si punerea la dispozitie pe piata a materialului de reproducere a plantelor (legea privind materialul de reproducere a plantelor) – COM (2013) 262 final respecta principiul subsidiaritatii si principiul proportionalitatii definite de art. 5 din TUE.

In urma analizarii fondului propunerii si in perspectiva negocierilor care se vor desfasura, Senatul subliniaza cateva aspecte si aduce cateva amendamente, sustinand urmatoarea pozitie preliminara:

Romania sustine simplificarea legislatiei curente in acest domeniu sub forma unui regulament pentru garantarea aplicarii armonizate in toate statele membre si asigurarea unor conditii de concurenta echitabile pentru toti operatorii economici.

Romania sprijina reducerea costurilor si a sarcinilor administrative inutile si cresterea flexibilitatii pentru operatori, dar cu mentinerea garantarii unui material de reproducere a plantelor de inalta calitate, sanatate, identitate si trasabilitate, precum si asigurarea securitatii alimentelor si a hranei pentru animale.

Romania subliniaza importanta mentinerii in continuare a serviciilor publice, astfel incat IMM-urile si microintreprinderile sa poata beneficia de examinari tehnice si inspectii efectuate de catre autoritatea competenta.

In ceea ce priveste speciile nelistate, Romania saluta aceasta initiativa, care nu va implica sarcini administrative in plus autoritatii competente, avand in vedere faptul ca aplicam inca din 2002 norme nationale pentru speciile nelistate de legislatia UE, cu efecte pozitive asupra calitatii materialului de reproducere a plantelor plasat pe piata.

In ceea ce priveste art. 89 – Derogari de la plata taxelor de inregistrare:

„2. Solicitantii cu mai putin de 10 angajati si a caror cifra anuala de afaceri sau total al bilantului anual nu depaseste doua milioane EUR sunt scutiti de la plata taxelor prevazute la articolele 87 si 88.“

Avand in vedere faptul ca in Romania majoritatea IMM-urilor si microintreprinderilor din acest domeniu se incadreaza in aceste prevederi (mai putin de 10 angajati si cu o cifra anuala de afaceri sau total al bilantului anual care nu depaseste doua milioane EUR), consideram ca activitatea autoritatii competente pentru testarea si inregistrarea soiurilor (ISTIS) ar fi afectata considerabil si, implicit, bugetul statului, in cazul in care nu se elimina aceasta prevedere.

Romania considera ca cerintele mai putin stricte pentru soiurile vechi sunt proportionale si adecvate si conduc la reducerea sarcinilor si barierelor administrative, atat la nivelul autoritatii competente, cat si la nivelul pietei.

In ceea ce priveste art. 5 – Registrele operatorilor profesionisti:

Salutam initiativa Parlamentului European si a Consiliului de a spori trasabilitatea materialului de reproducere a plantelor prin obligativitatea inregistrarii operatorilor economici, cerinta qe care Romania o considera ca fiind necesara si proportionala. In legislatia nationala este prevazuta ca obligativitate inregistrarea operatorilor care efectueaza operatiuni de producere in vederea plasarii pe piata, prelucrarea, ambalarea, transportul si plasarea pe piata a materialului, in registre proprii ale autoritatii competente din domeniu.

Propunerea de regulament prevede inregistrarea acestora in registrele prevazute de catre regulamentul privind masurile de protectie impotriva organismelor daunatoare plantelor. In acest caz, se impune intrebarea: este necesar ca toate aceste registre nationale, existente deja in Romania de o lunga perioada de timp, sa fie suprimate? Consideram oportun ca propunerea de regulament sa includa posibilitatea existentei ambelor tipuri de registre, daca acestea erau implementate inaintea publicarii regulamentului.

In ceea ce priveste art. 21 – Continutul etichetei oficiale si al etichetei operatorului:

„2. Eticheta oficiala si eticheta operatorului sunt redactate in una dintre limbile oficiale ale Uniunii.“

Romania considera necesara modificarea acestui articol, prin includerea obligativitatii redactarii in doua limbi oficiale ale Uniunii, dintre care una sa fie de circulatie internationala, avand in vedere faptul ca in unele cazuri este dificila intelegerea informatiilor inscrise pe etichetele oficiale. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie