Activitatea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – Regulament
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 410 din data de 8 iulie 2013 a fost publicat Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 89/2013 privind aprobarea Regulamentului de planificare, organizare, pregatire si desfasurare a activitatii de prevenire a situatiilor de urgenta executate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si structurile subordonate.
Prevenirea situatiilor de urgenta este componenta a sistemului de securitate nationala si reprezinta un ansamblu integrat de actiuni specifice cu caracter tehnic si operativ, planificate si executate pentru reducerea riscurilor de producere a situatiilor de urgenta si diminuarea consecintelor acestora, in scopul protejarii vietii, mediului si bunurilor impotriva efectelor negative ale acestora.
La nivel national, activitatea de prevenire este coordonata direct de Inspectia de Prevenire, structura specializata din cadrul Inspectoratului General, iar conducerea acesteia se realizeaza de catre adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General, care este seful Inspectiei de Prevenire.
Inspectia de Prevenire coordoneaza, indruma, controleaza si evalueaza activitatea desfasurata in domeniul prevenirii situatiilor de urgenta de catre ministere, celelalte organe centrale ale administratiei publice si organizatii neguvernamentale cu functii de sprijin.
Inspectia de Prevenire coordoneaza, indruma, controleaza si evalueaza si inspectiile de prevenire din cadrul inspectoratelor pentru situatii de urgenta judetene/al municipiului Bucuresti.
Regulamentul detaliaza aspecte privind:
– organizarea si conducerea structurilor de prevenire;
– atributiile Inspectiei de Prevenire;
– atributiile inspectiilor judetene;
– planificarea activitatii de prevenire;
– controlul de prevenire;
– avizarea/autorizarea/acordul , ca modalitate de certificare a respectarii unor cerinte, criterii, standarde ori prevederi legale privind apararea impotriva incendiilor si protectia civila;
– coordonarea si controlul serviciilor voluntare si serviciilor private pentru situatii de urgenta;
– pregatirea pentru situatii de urgenta;
– activitatea de informare preventiva;
– asistenta tehnica de specialitate;
– constatarea si sanctionarea contraventiilor in domeniu.
juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!