Victor Ponta: Salariul minim în administratia publica trebuie sa fie de 1.000 de lei
Salariul minim în administratia publica trebuie sa fie de 1.000 de lei, considera premierul Victor Ponta, care, într-o emisiune televizata, a declarat ca guvernul pe care îl conduce doreste schimbarea Legii salarizarii.
Potrivit premierului, tara noastra are în continuare un aparat administrativ supradimensionat si care nu performeaza din lipsa resurselor financiare, dar si din lipsa criteriilor de performanta.
Mai mult, în perioada imediat urmatoare 2.800 de salariati din sectorul public vor fi concediati, a anuntat prim-ministrul.
„În acest moment nu exista un text al legii salarizarii. Exista o viziune. Un prim pas pe care vrem sa-l facem este acela al desfiintarii posturilor vacante. Multi sefi de directii ramasesera sefi, desi aveau în subordine numai locuri vacante. Am reusit sa deblocam sistemul de sapte la unu. În suma generala pentru cheltuieli cu personalul, avem un plafon de 7% din PIB conform acordului cu FMI, vreau sa las o posibilitate mai flexibila, pentru ca între un minim si un maxim sa dau mai multa libertate conducatorilor de institutii, care sa tina cont de necesitatea fiecarui angajat. Acum, daca-i unul care nu munceste, nu poti sa-l dai afara. Trebuie sa-l bagi în comisie, dar mai bine te lasi pagubas. Si, pe de alta parte, pe unul care munceste nu poti sa-l platesti mai bine. Eu vreau niste criterii de perrfomanta, ca sa poti sa faci sistemul mult mai eficient”, a explicat Ponta.
ntrebat de moderatorul emisiunii daca noul proiect de lege se va aplica si în cazul societatilor si companiilor de stat, unde managerii au lefuri care depasesc 10.000 de euro lunar, premierul a explicat ca în acest caz Guvernul a plafonat deja, printr-o ordonanta de urgenta, salariile directorilor generali la pâna de sase ori salariul mediu pe ramura.
Referitor la salariile din sectorul public, seful Executivului a precizat ca salariul minim în administratie poate fi de 1.000 de lei, nivel la care va ajunge si salariul minim pe economie, atunci când cei din sectorul privat pot sustine financiar un astfel de nivel.
“Povestea ca toata lumea câstiga si nimeni nu pierde, nu merge. Din punctul meu de vedere, salariul minim poate fi în administratie de o mie de lei. Eu cred ca raportul dintre cele mai mici si cele mai mari salarii nu poate fi mai mare de unu la sapte. În acest moment este de unu la 40″, a mai spus Ponta.
El nu a explicat însa când ar putea fi gata noua Lege a salarizarii si nici data de la care în sectorul bugetar cel mai mic salariu va fi de 1.000 de lei.
Salariile bugetarilor vor include atât o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor. În document se arata ca prin Legea-cadru redactata în urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport între salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza. Din cauza constrângerilor financiare, însa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport între salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din câstigul salarial. Ciprian Mailat, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!