Proces colectiv impotriva bancilor care au acordat credite in franci elvetieni. Se cere convertirea imprumuturilor in lei la cursul de acum 7 ani

 

Un proces colectiv impotriva bancilor si de o amploare fara precedent ar putea incepe in aceasta toamna in Romania. Sunt vizate de data aceasta institutiile care au acordat inainte de criza credite in franci elvetieni. Actiunea este initiata de un avocat care, inspirat de modelul croat, vrea sa obtina convertirea imprumuturilor in lei, dar la cursul de acum 6-7 ani, ceea ce ar echivala cu o injumatatire a sumelor datorate.

credit franci elvetieniAvocatul sustine ca bancile au gresit, pentru ca nu si-au prevenit clientii in mod clar de riscul de crestere puternica a monedei elvetiene.

„Atunci cand se intampla crize de lichiditati, lumea evadeaza in depozite in franci elvetieni, este exact ce s-a intamplat. Eu, simplu consumator, nu puteam sa stiu acest lucru in 2006-2007. Bancile, in schimb, trebuiau sa stie, daca nu stiau inseamna ca si asta este o culpa. Este vorba despre incalcarea obligatiei de consiliere pe care o avea la momentul incheierii contractului banca, obligatie de consiliere care este sanctionata in dreptul Uniunii Europene, inclusiv la Curtea de Justititie a Uniunii Europene, foarte drastic”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Asa ca a deschis o lista pe care cei cu credite in franci se pot inscrie pentru un proces colectiv impotriva bancilor.

„De data aceasta vom introduce in cauza si BNR, pentru ca noi consideram ca BNR nu si-a facut treaba in mod corect”, spune Piperea.

„Judecata cu bancile, e treaba domnului Piperea ; cat priveste darea in judecata a Bancii Nationale va spun sincer e o gluma proasta”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvrnetorului BNR

Avocatul spune ca la creditele in franci riscul valutar este dezechilibrat, pus integral pe seama clientilor si vrea sa urmeze modelul croat, unde, in cazul unei sentinte definitive, bancile vor fi obligate sa converteasca creditele din franci in moneda locala la cursul de la acordarea imprumutului.

Unii avocati sunt de parere ca noul cod civil prevede posiblitatea modificarii contractelor de credit daca pe parcurs apar evenimente neprevazute, cum ar fi dublarea cursului francilor elvetieni. Dar numai pentru contractele noi, spun ei.

„O astfel de actiune ar putea sta in picioare numai in cazul in care vorbim despre credite acordate dupa intrarea in vigoare a noului  cod civil. Pentru credite acordate anterior nu exista o institutie legala, o baza, o institutie juridica acoperitoare pentru un astfel de demers procedural”, spune Andrei Sarban.

Avocatul Piperea spera ca procesul sa inceapa in toamna acestui an. incont.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

61 comentarii

 1. Lazar - Nenov Adina spune:

  Buna ziua, as dori sa stiu cum si in ce conditii ma pot inscrie si eu pe aceasta lista, am un credit imobiliar in franci elvetieni din Iulie 2007 Va multumesc

 2. ILIOSU victor spune:

  Am un credit de nevoi personale in franci elvetieni din anul 2007,si nu mai pot sa platesc ratele,a ajuns rata mai mare decat salariul. vreau sa ma inscriu si sa particip activ fizic si material la procesul bcu bancile care au dus in eroare oamenii.M-am imbolnavit de nervi din cauza ratei. Ma terorizeaza cu telefoanele,ma ameninta daca nu platesc ratele

 3. Somoiag Vasile spune:

  Daca exista vreo lista in curs as dorii si eu sa ma inscriu si eu pentru a da bnanca in judecata.Multimea de oameni care au fost special indrumati prost si impinsi spre aceste credite capcana ar trebuii sa se mobilizeze si,de ce nu,sa ne sfatuim cum putem sa ne cerem drepturile care ne-au fost inculcate.

 4. Petrica Mihai spune:

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu informatii despre cum ma pot inscrie pe lista mediatizata! Multumesc anticipat…

 5. Heretiu Maria spune:

  Am un credit in franci elvetieni si as dori sa ma ajutati cu informatii despre cum ma pot inscrie pe lista pentru a da banca in judecata
  Multumesc
  Maria Heretiu

 6. ORBAN DORIN spune:

  Am un credit in franci elvetieni din anul 2007 si vreau sa ma inscriu si eu pe lista pt a da banca in judecata .Va multumesc

  DORIN ORBAN

  • Lazar Damian spune:

   Buna ziua! As dori sa ma inscriu pe lista pentru a da banca in judecata. Mentionez ca am un credit in franci elvetieni din anul 2007.

   DAMIAN LAZAR

 7. nistor elena spune:

  buna seara daca se mai poate as dori si eu sa ma inscriu in proces,mentionez ca am castigat procesul privind comisionul de risc dar imi doresc sa beneficiez de convertirea francului.va multumesc anticipat tel contact 0745/254842

 8. Bragau Vasile spune:

  Am un credit in franci elvetieni si vreau s ama inscriu pe lista pentru a da banca in judecata.Va multumesc

 9. Marian.D spune:

  Buna ziua ,am un credit in franci elvetieni si doresc sa ma inscriu in proces cu banca.Va multumesc.

 10. COSTEL DIACONU spune:

  Am contractat un credit de nevoi personsle,cu ipoteca,in 2007, iar cursul era undeva la 2,2lei.Acum este 3,7 si nu mai pot tine pasul cu rata.Daca poate sa-mi spuna cineva cum pot intra in acest grup,pentru a da banca in judecata.E clar a fost o facatura cu francii.S-a stiut unde o sa ajungem de catre cei de la banci.

 11. Janca Constantin spune:

  Sunt unul dintre cei pacaliti de banca cu un credit in franci si as vrea sa ader la procesul colectiv impotriva bancilor

 12. Mariana T. spune:

  Buna ziua ,am un credit in franci elvetieni si doresc sa ma inscriu in proces cu banca.Va multumesc.

 13. Mariana T. spune:

  Buna ziua ,am un credit in franci si doresc sa ma inscriu in proces cu banca.Va multumesc.

 14. Viorica G. spune:

  Buna ziua. Si eu am un credit din 2007 in franci elvetieni. As dori sa iau parte la acest proces. VA multumesc.

 15. Damian Constantin spune:

  Buna ziua.Am si eu un credit in franci elvetieni din 2007 as dori sa ma inscriu pentru a lua parte la proces.

 16. inclezan razvan spune:

  Buna ziua !Va rog sa-mi spuneti daca aveti proces colectiv in Cluj-Napoca impotriva bancii Bancpost ,doresc sa intru in legatura cu clienti Bancpost care au credite in CHF din tara si in special din Cluj-Napoca ,tel 0751312068.Multumesc!

 17. Archiudean Mircea spune:

  Am un credit in franci elvetieni , as dori sa ma inscriu si eu pe lista , care este procedura?

 18. Stan Lucian spune:

  Buna ziua! Am si eu 2 credite in franci elvetieni la Banca Romaneasca si as dori sa ma inscriu pe lista pentru procesul colectiv asupra bancilor.

 19. CADIS MIHAELA NARCIZA spune:

  buna ziua,am un credit in fraci elvetieni din 2007,si vreau sa ma inscriu pe lista ptr procesul colectiv.Cum trebuie sa procedez?

 20. ileana jinga spune:

  Buna ziua. Si eu am un credit ipotecar in CHF din 2007 la PIRAEUS BANK. Doresc sa ma inscriu pe lista pentru procesul colectiv. Cum se procedeaza ?? Multumesc.

 21. Popa Nicusor spune:

  Am un credit in franci elvetieni , as dori sa ma inscriu si eu pe lista , care este procedura?

 22. Nacu Neculai spune:

  Bună ziua! În vara anului 2007 am contractat un credit în franci elvețieni. În primele luni de rambursare aveam o rată lunară de circa 1.000 lei, acum rata este de două ori mai mare. A fost și este o țeapă nerușinată din partea celor care au dublat practic cursul de schimb. Cred că le ajungea dobănda, așa cum este normal pentru un credit bancar. Ce se poate face?

 23. manuela ciuca spune:

  am un credit in franci din 2007, vreau sa sa inscriu pe lista pentru procesul colectiv. Ce trebuie sa fac?

 24. gheorghica ionut spune:

  va salut,am un credit ipotecar la BANC POST, din 20008 de 59000 de CHF avand o rata de 450 CHF.Doresc sa ma inscriu pe lista pentru procesul colectiv,ce trebuie sa fac?

 25. Bordea Liliana spune:

  Buna ziua,
  Am un credit din 2007 in CHF din 2007 la PIRAEUS BANK. Doresc sa ma inscriu pe lista pentru procesul colectiv. Cum se procedeaza ? Va rog sa-mi dati mai multe informati . Multumesc.

 26. guta marian spune:

  am un credit imobiliar in franci din 2008,vreau sa ma inscriu si eu pe lista pentru procesul colectiv.ce trebuie sa fac?

 27. sofia spune:

  buna ziua . am un crdit de nevoi personale in franci din 2008,
  rata s-a dublat si nu mai pot plati si vreau sa ma inscriu

 28. Indries Emilia spune:

  Si eu si copiii avem ca persoane fizice un credit in franci iar ca persoane juridice avem un credit ipotecar la romeno italiana in euro care insa ne termina cu comisioanele lor .Am dorii sa paticipam la proces.Multumim

 29. DRAGOI spune:

  Am si eu un credit in franci elvetieni si as dori sa ma inscriu si eu pe lista procesului colectiv.Va multumesc.

 30. As dori sa ma inscriu intr-un proces colectiv cu OTP BANK avem un credit in franci din 2006.
  Multumesc

  • Am un credit la OTP BANK din 2008 ,am luat 90000CHF,am platit 8 ani si am de dat 110000CHF ,cum pot lua legatura cu cei in situatia mea ,pentru procesul colectiv,va multumesc si DUMNEZEU sa-ne ajute ca altcineva nu cred.

 31. BIRSAN MARIA spune:

  Buna Ziua ,
  Doresc sa ma inscriu si eu pe lista procesului colectiv in ceea ce priveste creditul in franci elvetieni contractat in 2008 .
  Maria Birsan tel.0745342251
  Multumesc si astept sa fiu contactata cu multa speranta!!

 32. MAGDALENA TEODORESCU spune:

  Buna ziua. Doresc sa ma inscriu si eu pe lista procesului colectiv in ceea ce priveste creditul in franci elvetieni, contractat in 2008. Magdalena Teodorescu. Email teo7632@yahoo.com
  Multumesc frumos si astept raspunsul dumneavoastra.

 33. Costel Toma spune:

  Buna ziua, am un credit ifraci elvetieni si doresc sa ma inscriu pe lista in ceea ce priveste procesul colectiv.

 34. Moldovan Petre spune:

  Buna Ziua,asdori sa ma inscriu pe lista cu procesul chf

 35. mihailescu cristina roxana spune:

  Buna ziua as dori sa ma inscriu si eu in acest proces colectiv am un credit de nevoi personale in franci din 2008 la pireus cum se procedeaza?
  multumesc

 36. ene stefana spune:

  Buna ziua as dori sa ma inscriu si eu in acest proces colectiv am un credit de nevoi personale in franci din 2008 la pireus cum se procedeaza?
  multumesc

 37. HERETIU TRAIAN-SAVU spune:

  Buna seara,
  As dori sa ma inscriu si eu in acest procs colectiv. Am un credit in CHF la VOLKSBANK din 2007.Cum sa procedez?

 38. mircea anamaria spune:

  am un credit in chf la credit europe bank din 2008 sias dorii sa ma inscriu pe lista.

 39. balan cornel spune:

  as dori sa ma inscriu si eu in acest proces.cum procedez?

 40. daniel ene spune:

  am creditul in chf la raiffeisen, alti hoti,si doresc sa m-a inscriu pe lista colectiva si ca si mine sper sa fie angrenati toti posesoprii de credite chf.haideti sa facem ceva!

 41. bulbasa angela spune:

  cum sa intru in acea asociatie a imprumutatilor de la Raiffansen in franci elvetieni?

 42. cenan ana spune:

  Avem si noi un credit in chf si am dori sa ne înscriem si noi unde putem sa o facem va rugam mult ajutati-ne

 43. Shams Ionica spune:

  as dori sa ma inscriu si eu in proces colectiv am un credit ipotecar la Piraeus Bank in CHF,cum as putea proceda? Va multumesc ,contactati-ma

 44. Csorba Csaba Martin spune:

  Buna ziua . As dori sa ma inscriu si eu in acest proces . Am un credit in CHF la Credit Europe Bank Cluj Napoca din 2007 . Cum procedez? Va multumesc anticipat

 45. cristescu gabriela spune:

  Buna ziua as dori sa ma inscriu si eu in acest proces colectiv am un credit de nevoi personale in franci din 2008 la pireus cum se procedeaza?
  multumesc

 46. boitan steliana spune:

  Buna seara!As dori sa ma inscriu si eu. Am un credit din 2007. Cine ma poate ajuta sa ma inscriu?

 47. rad irina spune:

  Buna ziua,
  Doresc si eu sa ma inscriu in orice asociatie ori grup care lupta impotriva acestei „camatarii” legalizata.Am un credit in CHF din 2006 la OTP.Cum sa procedez? Multumesc!

 48. guliman niculae spune:

  cum sa intru in acea asociatie a imprumutatilor de la banc poast in franci elvetieni?

 49. iordache nicolae spune:

  Buna ziua as dori sa ma inscriu si eu in acest proces colectiv am un credit de nevoi personale in franci din 2008 la pireus cum se procedeaza?
  multumesc

 50. Adrian Ivan spune:

  Buna ziua, as dorii sa stiu care sant pasi de urmat pentru a ma inscrie ? Am credit ipotecar din anul 2007 la bancpost,si am facut nenumaroase demersuri,solicitari catre banca de a avea o audienta(intanlire)cu reprezentant sa putem gasii o solutie benefica pt ambele parti, deoarece nu mai puteam platii ratele.Acestia nici pana acum nu mi-a dat niciun raspuns, nici nu m-a bagat in seama.Cu toate astea au trimis dosarul a executare,pentru licitatie. Va rog cu respect sa-mi spuneti in cazul meu disperat,care sant la acest moment solutiile salvatoare ? Va multumesc !

 51. Si eu am un imprumut in chf la PIRAEUSBANC din 2008 si vreau sa stiu daca ma mai pot inscrie la procesul colecti?

 52. POPOVICI CONSTANTIN spune:

  Am si eu un imprumut de nevoi personale in chf la Banc Post si as dori sa stiu daca ma pot inscrie si eu la procesul colectiv si as dori sa stiu daca sunt solutii salvatoare in acest moment?Va multumesc!

 53. boitan steliana spune:

  buna ziua!Am un imprumut la Piraeus din 2007 si vreau sa stiu daca ma mai pot inscribe la procesul colectiv> Multumesc

 54. Rafila Bogdan spune:

  Buna ziua.
  Am si eu un imprumut imobiliar in chf la Otp, cum pot afla mai multe detalii despre acest proces?
  Cu stima.
  Bogdan Rafila

 55. visinescu marius spune:

  as dori sa ma inscriu si eu in procesul colectiv.am luat un credit in chf in 2008 de la banca raiffeisen banc.va rog sa ma contactati sau un raspuns cu datele de cotact unde as pute sa ma inscriu,va rog

 56. bratu vasile spune:

  si eu am un credit ipotecar in chf din 2007 si as vrea sa ma inscriu in procesul colectiv.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie