Impozit pentru cesionarii care au primit, fara taxe, despagubiri mari pe imobile

 

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si Ministerul Finantelor analizeaza un sistem de impozitare a persoanelor care au încasat despagubiri foarte mari pentru imobile nationalizate si nu au platit pâna în prezent niciun fel de taxe, a anuntat premierul Victor Ponta.

impozit cladiri„Facem eforturi cu cei de la ANRP si cu Ministerul de Finante pentru a gasi sistemul de impozitare pentru cei care au încasat despagubiri în sume foarte mari si nu au platit pâna acum niciun fel de taxe”, a spus Ponta.

El nu a precizat daca este vorba de toate persoanele care au primit astfel de despagubiri sau doar de cesionarii drepturilor litigioase. La solicitarea MEDIAFAX, presedintele ANRP, George Baesu, a precizat însa ca acest sistem ar urma sa fie aplicat doar pentru cesionari.

Potrivit reprezentantilor ANRP, impozitarea va fi de 16% si aplicata la profitul obtinut de acestia din tranzactia imobiliara, sub forma unui impozit pe profit.

În opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creantele datorate statului se sting doar dupa un interval de cinci ani.

Premierul a prezentat o serie de date din care rezulta ca au fost deja emise decizii definitive si irevocabile de compensare a titlurilor de proprietate pentru 12,8 milioane puncte, alte 80.000 dosare vechi fiind în stadiu de solutionare.

În 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti în natura vor primi puncte în valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar dupa 2017, în limita a 14 la suta pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16 la suta din numarul punctelor acordate, astfel încât suma totala sa poata fi achitata într-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie