Ministerul Educatiei a decis extinderea pana la 5 august, a termenului pana la care pot fi depuse ofertele de parteneriat pentru proiectele POSDRU

 

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) anunta ca a decis extinderea pâna la 5 august a termenului în care pot fi depuse oferte de parteneriat pentru proiectele POSDRU, acesta fiind initial de doar doua zile.

„Datorita prelungirii pâna la data de 14 august 2013 a termenului-limita de depunere a proiectelor POSDRU Axele 1 si 2 (DMI 1.1, 1.2, 1.3, 2.1 si 2.3) si pentru a evita orice interpretare legata de intervalul insuficient de timp pentru depunerea ofertelor, Ministerul Educatiei Nationale a decis extinderea termenului în care pot fi depuse aceste oferte de parteneriat. Noul termen este data de luni, 5 august 2013, ora 16.00”, arata MEN, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

ministerul educatiei nationale, MENMEN tine sa sublinieze, în acelasi comunicat, ca nu organizeaza licitatii în urma carora sa aloce resurse financiare europene unor entitati private. „În conformitate cu reglementarile legale, Ministerul Educatiei Nationale deruleaza doar o procedura de selectie a unor potentiali parteneri privati, în vederea scrierii, depunerii si, în eventualitatea câstigarii competitiei, implementarii proiectelor. Procedura este organizata riguros, în conditii de legalitate si transparenta. Orice entitate privata are posibilitatea de a depune oferte în acest sens”, se mai arata în comunicat.

Potrivit legislatiei în vigoare, Ministerul Educatiei Nationale poate avea calitatea de beneficiar în proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile. Implementarea poate fi facuta fie individual, fie în parteneriat cu institutii publice, universitati sau entitati private.

Ministrul delegat pentru învatamânt superior, Mihnea Costoiu, a anuntat anterior, tot marti, ca termenul de înscriere a societatilor sau organizatiilor private ce vor sa devina parteneri ai MEN în proiecte POSDRU va fi prelungit cu cel putin o saptamâna.

Anunturile pentru selectarea partenerilor, entitati private, în vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, în care MEN are calitatea de beneficiar, au fost publicate de minister saptamâna trecuta. Este vorba despre 51 de proiecte finantate din bani europeni alocati pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU), în valoare totala de peste 150 de milioane de euro.

Initial, termenul limita de înscriere a dosarelor de parteneriat pentru 46 dintre aceste proiecte, mentionat într-un anunt publicat în 23 iulie, a fost stabilit de MEN pentru 25 iulie, respectiv doua zile mai târziu, restul de cinci proiecte, anuntate în 24 iulie, având termen de depunere a dosarelor data de 26 iulie, adica tot dupa doua zile.

Potrivit lui Costoiu, în cele doua zile stabilite initial s-au înscris foarte putini parteneri, respectiv 21.

Mihnea Costoiu a explicat apoi ca selectia partenerilor se face pe o procedura interna a beneficiarului, respectiv Ministerul Educatiei. „Dupa o discutie cu domnul ministru (al Educatiei, Remus Pricopie – n.r.), am decis, pentru a nu exista niciun fel de suspiciuni, sa prelungim termenul pentru depunere”, a explicat Costoiu.

„Marea majoritate a proiectelor vin din zonele învatamântului preuniveristar, vizeaza în general probleme de viitor pentru sistem, curriculumul optional sau obligatoriu pentru diferite discipline pentru diferite clase, în general cele din primar si gimnazial, precum si continuarea unor proiecte care au avut succes, cum ar fi prevenirea violentei în scoala. Si la acestea se vor adauga competitiile pentru învatamântul superior, care nu au fost înca lansate”, a mai spus ministrul delegat.

Unul dintre proiectele pentru care se pot înscrie parteneri privati are un buget total de trei milioane de euro si urmareste: îmbunatatirea ofertei educationale pentru studiul Istoriei stiintelor de catre elevii de liceu, prin realizarea unei programe scolare moderne centrate pe elev si a unui pachet de resurse educationale suport care sa conduca la formarea de competente cheie în rândul elevilor; dezvoltarea competentelor profesionale necesare pentru implementarea noii programe scolare Istoria stiintelor pentru liceu si pentru utilizarea resurselor educationale suport în cazul a 1.056 de cadre didactice din învatamântul preuniversitar; în urma participarii la programul de formare vor fi certificati cel putin 97% dintre cursanti.

Tot trei milioane de euro este bugetul proiectului ce are ca obiectiv, printre altele, îmbunatatirea managementului educational preuniversitar la nivel de sistem, prin dezvoltarea de proceduri si instrumente de gestionare a faptelor/riscurilor de violenta în scoli, dupa cum se precizeaza în fisa de proiect.

Aceeasi suma este bugetul unui proiectului care vizeaza „îmbunatatirea managementului educational preuniversitar prin dezvoltarea si implementarea unor masuri active de prevenire si combatere a consumului de substante interzise minorilor”.

Un alt proiect, care are un buget total de 2,6 miloane de euro si este intitulat „Perspective interdisciplinare de abordare a curriculumului-prioritati ale formarii continue a cadrelor didactice din învatamântul primar”, urmareste printre altele dezvoltarea competentelor profesionale pentru un numar de 5.000 de cadre didactice – grupul tinta – în domeniul proiectarii si implementarii strategiilor instructiv-educative interdisciplinare.

Cinci milioane de euro vor fi cheltuiti, conform fisei unui alt proiect, pentru consilierea si orientarea profesionala a absolventilor învatamântului profesional si tehnic, în vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa si dezvoltarea mecanismelor de monitorizare a insertiei absolventilor învatamântului profesional si tehnic pe piata muncii.

Trei milioane de euro este bugetul unui proiect ce vizeaza „racordarea disciplinei de studiu Limba Franceza la dezvoltarile curriculare si tendintele tehnologice actuale, centrate pe rezultate explicite si evaluabile ale învatarii dar si compatibilizarea cu standardele europene prin formarea domeniilor de competente-cheie, îndeosebi a competentelor de comunicare si a celor culturale, indispensabile vietii active într-o societate a cunoasterii specifica secolului XXI”.

Acelasi obiectiv, dar pentru Limba Engleza, îl are un alt proiect de trei milioane de euro. Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie