Reducerea taxelor consulare pentru cetatenii din Republica Moldova – propunerea presedintelui Traian Basescu

 

Presedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie reduse taxele consulare pentru cetatenii Republicii Moldova si ca este „mult prea mult” sa se ceara acestora dovada ca detin 500 de euro pentru a primi viza de intrare în România.

calculator si bani„Sa ceri unui cetatean din Republica Moldova sa arate 500 de euro pentru a primi viza este mult prea mult. Si va trebui sa gasim o solutie. Reducerea taxelor pentru ca nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetatenii Republicii Moldova se îmbogateste România. Este foarte adevarat, ca mai este un palier, nu poti sa aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui gasita o formula universal valabila, nu numai pentru Republica Moldova”, a declarat domnia sa, citat de Mediafax, la Sulina, sâmbata, dupa întâlnirea cu tinerii români din afara granitelor.

Basescu a spus în context si ca „înca avem taxe de viza foarte ridicate”, desi vizele pentru cetatenii din Republica Moldova sunt acordate gratuit în acest moment de catre autoritatile române.

MAE român informa pe 4 iulie ca solicitarea dovezii detinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistentei de catre cetatenii R.Moldova care cer viza de intrare în România este prevazuta de regulamentele UE, neputând fi eliminata.

Precizarea MAE venea dupa ce un grup de 30 de parlamentari PDL si FC i-au adresat o scrisoare ministrului Titus Corlatean, solicitând eliminarea acestei prevederi în acordarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, precum si reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobândire a cetateniei române de catre acestia.

„România este obligata prin dispozitiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulatii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare în privinta cetatenilor unuia sau altui stat nemembru”, a mentionat purtatorul de cuvânt al MAE, Brândusa Predescu.

Oficialul MAE a aratat însa ca suma de 500 de euro solicitata de România este „sub media cuantumului practicat de celelalte state UE” si ca, de asemenea, cetatenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricarei categorii de vize pâna la intrarea tarii noastre în Schengen.

Predescu a amintit ca MAE a initiat în 2012 un act normativ care viza „diminuarea semnificativa a cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare”, însa acesta nu a putut fi adoptat atunci în urma avizului negativ al Ministerului Finantelor. De asemenea, MAE sustine în prezent o alta initiativa legislativa în acest sens, aflata în dezbatere în Parlament, care preia în mare masura propunerile facute de minister în 2012, mai mentiona oficialul MAE. A.S.bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie