ANI vrea ca Parchetul sa il cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese

 

ANI cere Parchetului sa îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese, în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era.

Klaus IohanisAgentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca primarul municipiului sibiu, Klaus-Werner Iohannis a încalcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativa si penala.

Potrivit ANI, Iohannis a semnat, la 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii încheiat între Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR în perioada 2002 – 2013.

„Obiectul contractului semnat cu încalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare si publicitate în vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 «Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public»”, se arata, joi, într-un comunicat de presa al ANI.

Inspectorii de integritate au mai stabnilit ca Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora „alesii locali au un interes personal într-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.

Primarul municipiului Sibiu a încalcat, conform ANI, si dispozitiile art. 2531 din Codul Penal, potrivit carora „fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.

Astfel, ANI a sesizat Parchetului cu privire la posibila savârsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese.

ANI a precizat ca Iohannis a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Klaus Iohannis a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la aparare, sustine ANI.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a încetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la încetarea mandatului, a precizat ANI.

În 24 aprilie, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla în stare de incompatibilitate, întrucât are si calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Livia Ispas, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie