Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, acuza Agentia Nationala de Integritate de „exces de zel”

 

Prim-vicepresedintele PNL, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinta de presa, ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu are dreptate si ca el nu a fost si nu este în niciun conflict de interese, acuzând institutia de „exces de zel”.

Klaus Johannis„Nu e niciun conflict de interese, dupa legea din aceasta republica. Nu ma surprinde. Este o interpretare excesiva a legislatiei. Sigur ca am fost presedinte al Forumului (Democrat al Germanilor din România, n.r.), dar nu am fost nici macar reprezentant în AGA la Societatea Honterus, nici membru în AGA si ca si presedinte al Forumului am avut cu totul alte atributii, decât de a ma ocupa de Honterus. Iar ca si primar, am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitatii publice. Deci, nu poate sa fie…”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, ANI nici macar nu ar fi putut sa-l acuze de conflict de interese în legatura cu activitatea Tipografiei Honterus din Sibiu, întrucât aceasta speta nu ar fi prevazuta în Legea ANI.

„Ca sa nu vorbim ca Legea ANI nici nu prevede aceasta speta, ea este prevazuta în alta legislatie si conflictul de interese ar fi putut sa apara în masura în care as fi putut sa am un beneficiu din acest contract. Ori, nici nu poate fi vorba de asa ceva, fiindca nu am fost în niciun fel implicat în activitatea Societatii Honterus. Deci, o noua speta discutabila”, a mai precizat edilul sibian.

Întrebat daca se considera vinovat sau nevinovat, Iohannis a raspuns: „Nu pledez în niciun fel. Eu sunt în perfecta legalitate. Va dati seama ca eu am discutat cu juristii înainte sa mergem pe varianta Tipografiei Honterus si am constatat ca nu este niciun fel de conflict de interese.”

Întrucât nu este prima data când ANI îl acuza pe Iohannis, cu care a avut doua procese, din care pe primul l-a pierdut, iar al doilea este în curs de desfasurare, primarul Sibiului a aratat ca nu se considera hartuit de ANI, însa a lasat sa se înteleaga ca totusi considera ca Agentia da dovada de „exces de zel” în cazul sau.

Iohannis nu stie daca actiunea ANI împotriva sa a fost la comanda politica, însa este convins ca ANI nu se va opri si va cauta noi acuzatii la adresa sa.

„Nu pot sa afirm asa ceva (daca a fost comanda politica, n.r.). Dar nici contrariul nu l-as afirma. (…) Vor tot cauta în speranta ca tot vor gasi ceva. Miza mea este evident sa arat ca au gresit”, a spus Iohannis.

Agentia Nationala de Integritate a constatat încalcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativa si penala de catre primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat al ANI remis joi AGERPRES, Klaus Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii încheiat între Primaria Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Klaus Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR în perioada 2002 – 2013.

ANI sustine ca obiectul contractului semnat cu încalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus Iohannis îl constituie servicii de informare si publicitate în vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public”.

De asemenea, Klaus Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuarii platilor catre prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

În opinia ANI, Klaus Iohannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora „alesii locali au un interes personal într-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociatie sau fundatie din care fac parte”.

Totodata, potrivit ANI, primarul din Sibiu a încalcat si dispozitiile art. 253 (1) din Codul Penal conform carora „fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat parchetul cu privire la posibila savârsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 253 (1) din Codul Penal.

ANI mai transmite ca primarul din Sibiu a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar Klaus Iohannis a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la aparare.

Conform prevederilor legale, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încalcarea obligatiilor legale privind (…) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective (…)”.

De asemenea, „persoana (…) fata de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (…) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a încetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Primarul Sibiului, aflat în plin proces cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), se considera nevinovat si a declarat în urma cu o saptamâna ca exista suficient sprijin politic pentru modificarea Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, pentru România fiind necesara, în opinia sa, si schimbarea cât mai repede a legislatiei privind incompatibilitatile.

Dupa ce a câstigat un proces cu ANI, acum primarul Klaus Iohannis se judeca din nou, pentru a dovedi ca nu este incompatibil. Practic, totul a pornit în cazul primarului Iohannis de la faptul ca acesta este membru în Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a operatorului regional de apa si canalizare, societatea de stat Apa-Canal Sibiu, subordonata Consiliului Local Sibiu.

„Eu am fost de acord din capul locului cu aceasta modificare, nu pentru ca as fi eu incompatibil. Eu nu ma consider deloc incompatibil, dar abordarea din legea româneasca este inadecvata. Nu este vorba de a permite alesilor sa intre în tot felul de consilii de administratie private, este vorba de acele societati care sunt suta la suta în mâna publica, cum este de exemplu Apa-Canal la Sibiu, DPC la Sibiu. Abordarea din Legea 161 este anacronica”, a declarat saptamâna trecuta Klaus Iohannis.(A-autor:Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie