Pozitia oficiala a Ungariei cu privire la solicitarea MAE de a se disocia de afirmatiile unui lider extremist, pe tema autonomiei pe criteriu etnic

 

Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar si nu împartaseste responsabilitatile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, raspunzând unei solicitari din partea diplomatiei române.

steag ungariaGuvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniaza ministerul ugar.

Ministerul român de Externe a declarat duminica faptul ca se asteapta ca Guvernul ungar sa se disocieze de afirmatiile de sâmbata ale liderului Jobbik (extrema dreapta) Gabor Vona.

Vona a declarat sâmbata, la Borzont, în partea centrala a României, la o tabara de tineret, ca Ungaria ar trebui sa îsi asume un conflict daca interesele Ungariei pot fi reprezentate doar în acest mod.

Ministerul român de Externe a condamnat afirmatiile lui Vona, argumentând ca aceasta afirmatie „contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral”.

Jobbik a calificat, la rândul sau, pozitia Ministerului român de Externe drept o „provocare deliberata” vizând sa intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România.

Un oficial de rang înalt din cadrul acestei formatiuni radicale nationaliste, Istvan Szavay, a declarat ca Jobbik a spus în mod clar, în mai multe rânduri, ca ofera prioritate intereselor etnici maghiari în relatiile cu tarile vecine.

El a adaugat ca nu au existat manifestatii antimaghiare în tabara organizata de un grup al tineretul maghiar din Transilvania, EMI. Valentin Vidu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie