In Ungaria mediatorii sunt platiti de stat

 

Medierea, ca solutie alternativa la solutionarea conflictelor in instanta, este privita cu ochi nu tocmai buni de catre o serie de avocati de la noi din tara. In schimb, aceasta metoda eleganta de rezolvarea a confliectelor intre justitiabili se aplica foarte bine si cu rezultate pe masura in Ungaria. Practic, procedura medierii aplicata in Ungaria este similara celei din Romania, cu mici deosebiri care fac insa diferenta.

mediereOdata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, sedinta de informare privind avantajele medierii a devenit obligatorie in Romania incepand cu data de 15 februarie a.c. De la 1 august, nerespectarea acestei obligatii va atrage dupa sine sanctiunea respingerii cererii de chemare in judecata ca inadmisibila.

Acesate prevederi legale nu par sa deranjeze atat de mult precum sistemul de accedere in profesia de mediator. Nu putini sunt avocatii care isi manifesta repulsia fata de breasla mediatorilor si asta din cauza ca oricine poate ajunge mediator. Or, sustin unii avocati, nu este normal si firesc ca orice om, cu aproape orice pregatire profesionala, sa poata ajunge in postura de a media un conflict intre doua sau mai multe persoane. Potrivit mai multor avocati, s-ar impune ca mediatorii sa fie autorizati doar in baza unor cunostinte juridice sau, mergand si mai departe, sa aiba o vechime in practica juridica.

In Ungaria, de exemplu, Ministerul Justitiei are angajati in functia de mediator fosti magistrati, grefieri ori procurori iesiti la pensie. Acestia acorda servicii de mediere celor care trec pragul instantelor judecatoresti, avand birouri chiar in incinta cladirilor unde functioneaza juedcatoriile ori tribunalele. Avocatul Sellei Imre, presedintele Camerei Avocatilor din judetul Jasz- Nagykun- Szolnok a declarat, in exclusivitate pentru Avocatura.com, ca acest sistem de lucru este in avantajul justitiabililor si , deopotriva, in beneficiul sistemului juridic. Potrivit avocatului maghiar, aceasta alternativa de solutionare a conflictelor intre parti ar trebui valorificata in cazurile in care diferendele se pot stinge pe cale amiabila.

Judecatorul Remus Nemes, Tribunalul Satu Mare: „M-as bucura daca tot mai multe cauze s- ar incheia cu mediere, cu buna intelegere”

Mediatorii romani spera insa ca, incetul cu incetul, alternativa la solutionarea conflictelor in instanta sa ajunga sa fie perceputa cum trebuie de catre justitiabili. Aceleasi asteptari le are si judecatorul Remus Nemes, purtatorul de cuvant al Tribunalului Satu Mare.

Potrivit magistratului satmarean, in faza actuala a implementarii medierii exista un neajuns din punct de vedere al impactului asupra justitiabililor: „Este si o problema de perceptie, de mentalitate, pana cand oamenii inteleg ca un conflict poate sa fie stins prin mai multe modalitati”.

In viziunea judecatorului Remus Nemes, impacarea este binevenita oricand. Dupa el, in procese cu o gravitate redusa, procedura medierii poate functiona in parametri optimi si sa aiba rezultate. „In cauzele cu implicatii ale rudelor, o solutionare pe cale amiabila este de dorit. Hotararea judecatoreasca poate sa insemne o rupere iremediabila a canalului familiei. In plus, medierea ar putea reduce volumul de lucru al tribunalului si mai mult la nivelul judecatoriilor”, conchide judecatorul Remus Nemes, purtatorul de cuvant al Tribunalului Satu Mare.  Cristian Donca, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta


 

Distribuie