Gazoductul Arad-Szeged va fi pus in functiune in luna decembrie

 

România va începe sa exporte cantitati reduse de gaze naturale spre Ungaria, prin gazoductul Arad-Szeged, în luna decembrie a anului curent, iar pentru atingerea capacitatii maxime de transport prin aceasta conducta sunt necesare investitii de 120 milioane de euro.

GazoductRomânia si Ungaria au convenit sa realizeze toate investitiile necesare pentru importul-exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged pâna în 2016, potrivit unui plan de administrare al Transgaz (TGN) elaborat de Consiliul de Administratie al companiei de stat.

Conducta Arad-Szeged a fost proiectata sa transporte, la capacitate maxima, o cantitate anuala de 4,4 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a circa o treime din consumul anual al României.

„Având în vedere importanta regionala a proiectului, precum si valoarea ridicata a investitiei, proiectul a fost propus pe lista proiectelor de interes comun la nivelul UE, lista care va fi adoptata pâna la finele acestui an”, potrivit documentului citat.

Planul de administrare precizeaza ca realizarea acestui proiect asigura premisele deschiderii unui culoar „esential” de transport al gazelor dinspre regiunea Marii Negre înspre pietele central si est europene.

Tot pâna în 2016 România intentioneaza sa finalizeze alta conducta de gaze, spre Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse. Investitia în aceasta conducta este de 23,8 milioane de euro, din care 11 milioane de euro reprezinta partea Transgaz.

„Într-un prim stadiu, conform deciziei de finantare a Comisiei Europene, proiectul va asigura un flux de gaze minim în regim de urgenta. (…) Având în considerare faptul ca asigurarea curgerii bidirectionale este o cerinta a Regulamentului Uniunii Europene, Transgaz este în discutii cu partenerii din Bulgaria pentru a extinde capabilitatile tehnice ale acestui proiect spre flux bidirectional pâna la sfârsitul anului 2016”, se arata în planul de administrare.

Termenul initial de finalizare al interconectarii cu Bulgaria, respectiv iunie 2013, a fost depasit, iar partile au solicitat Comisiei Europene o extensie a termenului de finalizare pâna la 31 decembrie anul curent.

România mai are în plan conectarea sistemului national de transport al gazelor naturale cu Republica Moldova si cu Serbia.

Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligatiile asumate de România fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Comisia a declansat în luna octombrie a anului trecut procedura de infringement în cazul României, pentru ca nu asigura conditiile necesare exportului de gaze.

Consiliul European a decis, în februarie 2011, ca fiecare stat din Uniunea Europeana sa aiba cel putin doua surse de gaze naturale si electricitate pâna în 2014, astfel încât sa fie evitata o situatie similara crizei dintre Rusia si Ucraina din 2009, când livrarile de gaze din Federatia Rusa au fost sistate sau mult diminuate.

Transgaz este controlata de Ministerul Finantelor Publice. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie