Trei romani au murit si 18 au fost raniti in urma unui grav accident in Ungaria

 

Trei români au murit si 18 au fost raniti într-un accident produs vineri dimineata în Ungaria, dupa ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, informeaza MAE.

accidentUPDATE: Microbuzul românesc, stationat într-o coloana, lovit de un tir care mergea cu 70-80km/h

Presedintele Federatiei Operatorilor Români de Transport (FORT) a spus ca microbuzul în care se aflau români era stationat într-o coloana, la intrarea pe autostrada M5 din Ungaria, cu avariile aprinse.

Hagiu a precizat ca autocamionul care a provocat accidentul, cu numele bulgaresti, a intrat în plin în coloana de masini stationate.

„Vorbim de un tir de 42 de tone, 70-80 de kilometri la ora,  nicio urma de frânare. Mai mult ca sigur vorbim de un sofer care a adormit la volan”, a spus Hagiu.

Presedintele FORT a precizat ca atunci când vor fi obtinute mai multe informatii de la soferul tirului bulgaresc se vor afla date concrete despre cauza accidentului.

Hagiu a mai spus ca firma de transport care detinea microbuzul în care se aflau români avea toate actele în regula.

UPDATE:  Firma care efectua deplasarea în Ungaria a îndeplinit toate conditiile legale de transport

„Am facut o verificare, Autoritatea Rutiera Româna a facut deja verificari cu privire la licenta autoturismului, microbus-ului. Avea licenta în regula, a fost controlata, erau doi soferi atestati. Din punctul de vedere al ARR si al documentelor, totul era în regula”, a spus Manescu.

Ministrul a precizat ca autoturismul se afla în ambuteiaj, iar la momentul accidentului stationa, însa un camion TIR bulgaresc l-a lovit din spate.

Manescu a mai precizat ca societatea de transport are sediul în Galati, iar transportul de vineri fusese anuntat, fiind un transport de persoane ocazional.

UPDATE MAE: O singura persoana din cele 18 ranite în accidentul din Ungaria este în stare mai grava

O singura persoana din cele 18 ranite în accident este în stare mai grava, a declarat purtatorul de cuvânt al MAE, Brândusa Predescu, precizând ca printre raniti se afla si doi copii, care sunt în afara oricarui pericol.

Purtatorul de cuvânt al MAE a spus ca cele 18 persoane ranite în accident se afla la patru spitale din Ungaria si ca una singura s-ar afla într-o stare mai greva, aceasta fiind preluata de la locul accidentului cu un elicopter.

Conform sursei citate, printre celelalte victime, care sunt ranite usor, se afla si doi copii, acestia fiind în afara oricarui pericol.

Predescu a precizat ca familiile celor trei români decedati în accident au fost aruntate de catre autoritatile competente.

Purtatorul de cuvânt al MAE a mentionat ca soferul microbuzului în care se aflau români nu este vinovat de producerea accidentului. Acesta a fost provocat de un tir cu numere de înmatriculare bulgaressti, care a intrat în plin într-un sir de masini, primul autovehicul lovit de tir fiind microbuzul în care se aflau români, a mai spus sursa citata.

UPDATE Nicolaescu: O aeronava militara va decola spre Budapesta, la 13.30, cu o echipa medicala

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri ca o aeronava militara va pleca la Budapesta, la ora 13.30, cu o echipa medicala coordonata de Raed Arafat pentru a evalua ranitii accidentului din Ungaria.

Ministrul Sanatatii a declarat ca s-a constituit o celula de criza a carui coordonator este Ministerul Afacerilor Externe.

„S-a luat decizia sa se constituie rapid un colectiv de medici, care sa fie coordonat de Raed Arafat si care sa plece cu o aeronava militara la Budapesta”, a sustinut Nicolaescu.

El a mai precizat ca la Budapesta echipa medicala va consulta pacientii în cele 5 spitale în care sunt internati cei 18 raniti, fiind realizata o evaluare pentru fiecare ranit în parte.

În functie de evaluarea echipei medicale se va decide daca ranitii pot fi transportati sau nu în România cu aeronava militara, care este dotata cu aparatura medicala necesara.
Nicolaescu a precizat ca aeronava militara va decola în jurul orei 13.30.

Un anunt referitor la plecarea spre Budapesta a aeronavei militare cu echipa medicala a facut si premierul Victor Ponta.

UPDATE Arafat: Un avion militar pleaca spre Budapesta pentru un eventual transfer al ranitilor

Cele 18 persoane ranite în accidentul din Ungaria sunt internate în cinci spitale, unele dintre acestea fiind în stare grava, un avion militar urmând sa plece la Budapesta pentru un eventual transfer al pacientilor, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Raed Arafat.

„În urma evaluarii situatiei, din dispozitia primului ministru, este pus la dispozitie un avion Spartan, care se va deplasa la Budapesta, în vederea evaluarii situatiei si a unui eventual transfer de pacienti catre România”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Avionul va avea la bord un echipaj SMURD, iar misiunea va fi coordonata de Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat ca Ministerul Sanatatii, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Apararii Nationale mentin legatura permanent, astfel încât misiunea sa fie coordonata eficient si sa fie acordat ajutorul necesar românilor implicati în accident.

Totodata, la fata locului se tine legatura cu atasatul de afaceri interne, precum si cu consulul României la Budapesta

UPDATE Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat, vineri, cu privire la un grav accident de circulatie, care a avut loc în jurul orei 5.40, ora locala, pe autostrada M5, pe directia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care si un microbuz cu numar de înmatriculare românesc, informeaza MAE.

„Din primele informatii obtinute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate si 18 persoane ranite. Se pare ca atât persoanele decedate, cât si cele ranite sunt cetateni români. Ambasada României a întreprins de îndata demersuri pe lânga autoritatile statului de resedinta pentru a obtine informatii cu privire la acest eveniment nefericit. Consulul României la Budapesta si atasatul de interne se afla în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autoritatilor ungare”, mentioneaza MAE.

Misiunea diplomatica a României la Budapesta este în legatura permanenta cu autoritatile din tara de resedinta referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregatita sa acorde asistenta si protectie consulara în limita competentelor legale. Valentin Vidu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie