Conferinta Nationala “Activitatea de lobby in spatiul U.E. – Reglementare vs nereglementare“

 

În ziua de 29.08.2013  Camera Deputatilor, Comisia Juridica de  Disciplina si Imunitati si Academia Româna. Institutul de Cercetari Juridice “ Andrei Radulescu” au organizat  la Bucuresti in  Sala Drepturilor Omului  a Parlamentului Romaniei, Conferinta Nationala  “ ACTIVITATEA DE LOBBY IN SPATIUL U.E. – REGLEMENTARE VS. NEREGLEMENTARE “

Catalin Gherzan

Catalin Gherzan

Spekeri ai acestei confetinte au fost : Dorel Bahrin, Bogdan Chiritoiu, Bogdan Liviu Ciuca, Iulia Cospanaru, Mircea Dutu, Constantin Duvac, Liviu Fatu, Daniel Florea, Laura Florea, Bogdan Hossu, Sorin Mierlea, Carmen Moldovan, Adrian Moraru, Florin Aurel Motiu, Radu Nicosevici, Ovidiu Predescu, Anghel Tîlvar.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca activitatea de lobby trebuie reglementata pentru a fi un fel de “interpret” între administratia publica si interesele societatii.
Pentru mine, activitatea de lobby este utila atât pentru administratia publica, cât si pentru societate. Cred ca exista nevoia unui interpret între interesele legitime ale societatii civile si administratia publica, care are propriul sau limbaj, propriile sale norme si constrângeri. (…) Prezenta unui intermediar este astfel necesara pentru îmbunatatirea procesului de decizie. În contextul românesc înclin sa cred ca ar fi mai bine sa avem o reglementare a activitatii de lobby”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, considera ca, în situatia în care reglementarea activitatii de lobby se va dovedi necesara, atunci aceasta sa fie facuta printr-un „act normativ onest”, care sa o delimiteze de zona traficului de intentie.

In timpul conferintei discutiile s-au purtat  pe marginea a doua propuneri legislative care se afla în lucru la Comisia Juridica din cadrul Camerei Deputatilor, fiind vorba despre propunerea de lege privind organizarea activitatii de lobby, depusa la Parlament în anul 2010 de catre deputatul PSD-PC Constantin Nita ca initiator, precum si de proiectul de lege privind reglementarea activitatilor de lobby din România initiat în anul 2011 de parlamentarii Carmen Ileana Moldovan (PSD), Adriana Saftoiu (PNL) si Sever Voinescu (PDL).

Activitatea de lobby si advocacy este o parte integranta a procesului democratic al României si este un drept garantat de constitutie.

Comisia Europeana utilizeaza o terminologie mai larga din sfera lobby-ului, si anume reprezentarea intereselor. Astfel, reprezentarea intereselor desemneaza „activitatile desfasurate cu scopul de a influenta elaborarea politicilor si procesele decizionale ale institutiilor europene”

In ceea ce priveste statele membre UE in care activitatea de lobby este reglementata prin lege, acestea sunt Austria de la 1 ianuarie 2013, Lituania, Polonia si Ungaria.

Romania s-a aliniat politicilor si cerintelor europene adoptand norme care sa asigure atat transparenta procesului decizional, cat si cresterea gradului de implicare a societatii civile la luarea deciziei publice. Prin urmare, exista un drept legal de a participa la influentarea deciziei autoritatii publice. Persoana care participa si influenteaza chiar si in interes propriu luarea unei decizii, nu beneficiaza de un privilegiu, ci isi exercita un drept legal.

Se face deseori o apropiere nejustificata intre lobby si trafic de influenta. Distinctia in drept dintre cele doua activitati (una legala si cealalta ilegala) nu se face insa sub aspectul laturii materiale, de aceea este greu de inteles pentru cei care nu sunt specialisti in drept.
Distinctia este operanta in latura subiectiva a celor doua fapte:
Lobby: -este promisa diligenta de a influenta
-este platita diligenta de a influenta
Trafic de influenta: – este promisa influenta
-este platita influenta

Catalin Gherzan, avocat

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Distribuie