Hotararea Comisiilor Parlamentare: Cainii neadoptati in 14 zile vor fi eutanasiati

 

Comisiile parlamentare au stabilit, luni, un termen de 14 zile în care câinii fara stapân sunt tinuti în adaposturi, dupa care, daca nu sunt revendicati sau adoptati, sa fie eutanasiati, edilii având posibilitatea sa amâne eutanasierea daca dispun de resurse pentru a mai pastra animalele în padocuri.

caini in adapostComisiile de administratie si juridica ale Camerei Deputatilor au adoptat, luni seara, raportul la proiectul legii privind gestionarea câinilor fara stapân, fiind înregistrate 2 voturi „împotriva” si doua abtineri, ceilalti parlamentari votând „pentru”.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a facut aceste precizari aratând ca amendamentele au fost adoptate cu „aproape unanimitate”, fiind doua voturi „împotriva” si doua abtineri.

„Cred ca am facut un lucru bun si eficient, noi am pus în acord legea cu decizia Curtii Constitutionale si am tinut cont si de ce au spus reprezentantii administratiei locale si ai organizatiilor neguvernamentale”, a spus Ciuca.

El a aratat ca membrii comisiilor au decis majorarea termenului de tinere a câinilor în adaposturi de la 7 la 14 zile, primele sapte zile de la data capturarii fiind pentru revendicarea câinilor de catre stapânii care i-au pierdut, iar urmatoarele sapte zile pentru adoptarea animalelor.

Ciuca a explicat ca, dupa 14 zile, autoritatile locale vor lua fiecare caz în parte si, daca nu vor exista posibilitati de cazare si hrana pentru câinii fara stapân, se va emite o decizie privind eutanasierea. Daca exista posibilitati de cazare si hrana, primarul sau împuternicitul pot amâna eutanasierea câinilor din adaposturi.

„Daca legea va fi adoptata în aceasta forma, se va da posibilitatea primarului sau împuternictului sa tina câinele la padoc cât timp exista resurse si loc”, a precizat Ciuca.

El a mai spus ca amendamentele facute la proiectul de lege dau posibilitatea unui primar care nu dispune de resurse sa treaca la eutanasierea câinilor fara stapân dupa termenul de 14 zile de la capturare.

Ciuca a mai spus ca este exclusa „reteritorializarea” câinilor fara stapân.

Bogdan Ciuca a adaugat ca cele doua comisii au luat în discutie doar articolele vizate de Curtea Constitutionala.

El a mentionat ca raportul comisiilor va fi depus la Biroul Permanent si ca exista posibilitatea ca acesta sa fie dezbatut marti în plenul Camerei Deputatilor. Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie