Nextebank, fosta Romexterra, ramane cu doar trei agentii in Bucuresti

 

Dupa ce au ratat în ultimul moment vânzarea Nextebank catre un fond de investitii controlat de un miliardar din Hong Kong, ungurii de la MKB pregatesc banca pentru un alt cumparator. Peste jumatate din posturi vor fi desfiintate, la fel ca o buna parte a agentiilor

nextebankNextebank, fosta  Romexterra, va ramâne cu doar trei agentii în Bucuresti, arata o informare trimisa de banca propriilor clienti. Masura este parte a unui proces mai amplu de restructurare care, potrivit informatiilor Capital, presupune si desfiintarea a mai bine de jumatate din posturile angajatilor si închiderea majoritatii agentiilor si sucursalelor din tara. Contactat de Capital, directorul executiv al bancii nu a dorit sa comenteze detaliile însa a spus ca la Nextebank se întâmpla ceea ce se întâmpla la majoritatea bancilor din România.

“ Nici nu cunosc exact detaliile si nici nu sunt mandatat sa fac afirmatii privind chestiuni atât de sensibile. Atât cât înca detin acest post, atributiile mele sunt în alte zone. Va pot spune doar ca este un proces prin care au trecut mai multe banci din România”, a spus directorul Nextebank. Pe de alta parte, în presa au aparut deja informatii privind negocierile dintre MKB, actionarul majoritar al Nextebank si administratorul de investitii Axxess Capital. Potrivit informatiilor publicate de ziarul Bursa, noul actionar majoritar doreste ca banca sa absoarba IFN-ul Patria Credit, pe care îl detine în portofoliu.

Astfel, masurile luate recent de Nextebank ar fi fost impuse chiar de catre potentialul cumparator. Patria Credit, un IFN specializat în credite de consum, a mai încercat sa obtina de la BNR licenta pentru înfiintarea unei banci însa fara succes. O parte a locurilor lasate libere de angajatii Nextebank restructurati ar urma sa fie ocupate de oamenii de la Patria Credit.

Experienta ratata

Ungurii de la MKB au mai încercat fara succes sa vânda Nextebank. Mai mult, ei chiar au emis la începutul acestui an un comunicat oficial de presa care anunta vânzarea pachetului majoritar catre fondul de investitii PineBridge Investments, detinut de un miliardar din Hong Kong. Desi respectivul comunicat anunta ca tranzactia are avizul BNR si al Consiliului Concurentei, s-a dovedit ulterior ca lucrurile nu stateau chiar asa. Banca Nationala a respins tranzactia punând Nextebank într-o situatie ingrata. Banca era deja pregatita pentru planurile noului actionar care intentiona sa insiste mai ales pe operatiunile de internet banking si astepta preluarea.

Istoric zbuciumat

Romexterra a fost înfiintata ca banca de catre un grup de investitori din apropierea controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Principalul client al bancii, dar si unul dintre actionari a fost, multa vreme, Petrom Service, societate detinuta  la vremea respectiva de Asociatia Salariatilor Petrom al carei sef a fost Liviu Luca, un apropiat al lui Vântu. În 2006, când MKB si-a anuntat interesul de a achizitiona pachetul majoritar al Romexterra, ei s-au lovit de actiunile întreprinse de fondul ceh de investitii PPF Investments. Cehii au declansat o ampla campanie de cumparare de actiuni de la detinatorii independenti oferind un pret cu mult peste cel anuntat de MKB fapt care a condus, pâna la urma, la cresterea valorii tranzactiei dintre unguri si actionarul majoritar al Romexterra. Ulterior, MKB a schimbat numele bancii în MKB Romexterra Bank si apoi Nextebank. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie