Carbunele de la vecinii din Ungaria, mai ieftin decat cel din Romania

 

Situatie de-a dreptul incredibila: am ajuns sa cumparam carbuni din afara pentru ca sunt mai ieftini decât daca-i cumperi de la noi. Asta pentru ca daca vrei sa iei carbune românesc exista o gramada de intermediari. În acest timp, Ponta vorbeste de independenta energetica a României.

carbuneCarbunele de la vecinii din Ungaria este mai ieftin decât cel din România, pentru ca tranzacatia nu implica atâtia intermediari. Afacerea este una profitabila, spun autoritatile din Oradea, pentru ca astfel se face o economie de 25%, scrie digi24.ro.

Pentru ca a intrat în insolventa si cauta solutii sa iasa din impasul financiar, Electrocentrale Oradea face economii cumparând carbuni de afara. Primarul Ilie Bolojan spune ca tarifele practicate de vecinii unguri sunt mai mici decât cele din România, pentru ca nu sunt atâtia intermediari între producatori si cumparatori.

Administratia locala a alocat un milion de euro pentru refacerea stocurilor necesare pentru iarna care se apropie. În prima faza vor fi cumparate 200.000 de tone de carbune, în conditiile în care într-o luna de iarna consumul este de 130.000 de tone.

Ponta: Vom continua sa sustinem independenta energetica a României; sa învatam din experienta Poloniei

Premierul Victor Ponta da asigurari miercuri ca va continua sa sustina independenta energetica a României, afirmând ca tara noastra trebuie sa învete din experienta Poloniei, care a anuntat ca pune accentul în principal pe carbune si pe gaze de sist.

‘Trebuie sa învatam ceva din experienta Poloniei! Independenta energetica a României înseamna asumarea unor decizii curajoase – care vor duce la preturi mai mici, orientare clara spre Vest si la afirmarea tarii în zona (inclusiv în relatia cu vecinii). Vom continua sa sustinem independenta energetica a României’, sustine Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Declaratia sefului Guvernului de la Bucuresti vine în contextul în care omologul sau polonez, Donald Tusk, a sustinut ca Polonia va pune accentul în principal pe carbune si pe gaze de sist pentru asigurarea independentei energetice, reducând investitiile în energiile regenerabile.

‘Vrem sa avem surse de energie regenerabila, însa huila si lignitul, si în curând gazele de sist, vor ramâne principalele noastre surse de energie’, a declarat Tusk la inaugurarea unui expozitii internationale dedicata industriei miniere la Katowice (sudul Poloniei). ‘Reducerea emisiilor de CO2 se va face prin tehnologie si nu prin limitarea productiei de carbune’, a mai spus Tusk.

În prezent, aproape 90% din energia electrica din Polonia este produsa pe baza de carbune, iar termocentrala pe baza de lignit de la Belchatow este instalatia care emite cea mai mare cantitate de CO2 din Europa. Potrivit estimarilor autoritatilor de la Varsovia, rezervele de carbune sunt suficiente pentru a acoperi necesitatile tarii timp de 150 de ani. Valentin Vioreanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie