Pronuntarea privind solicitarea lui Klaus Iohannis de anulare a raportului ANI, amanata de Curtea de Apel Alba Iulia pentru 25 septembrie

 

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunta în 25 septembrie asupra cererii de anulare a raportului de evaluare întocmit de Agentia Nationala de Integritate (ANI), formulata de primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Klaus IohanisPurtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, pentru AGERPRES, ca luni, instanta a amânat pentru miercurea viitoare pronuntarea în acest dosar. El a mentionat ca judecarea cauzei s-a încheiat si a ramas în deliberare. La ultimul termen, cel de luni, a fost prezent doar reprezentantul ANI.

De mentionat ca pâna la pronuntarea în acest dosar, în data de 20 septembrie, Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) se va pronunta asupra cererii de stramutare a dosarului, depusa de ANI.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii în 24 aprilie, ANI a constatat, conform sursei citate, în urma procedurilor de evaluare, încalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre primarul municipiului Sibiu.

ANI sustinea, în aprilie, ca Iohannis se afla în stare de incompatibilitate, întrucât detinea, simultan, atât functia de primar al municipiului Sibiu, cât si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generala a Actionarilor în cadrul S.C. APA CANAL S.A. Sibiu, începând cu 30 aprilie 2009, si în S.C. PIETE S.A., începând cu 5 august 2010, încalcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit legislatiei în vigoare, „persoana (…) fata de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (…) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a încetarii de drept a mandatului”.

Dupa ce ANI a emis comunicatul privind constatarea starii de incompatibilitate a primarului Iohannis, acesta a cerut, în 30 aprilie, Curtii de Apel Alba Iulia atât anularea raportului de evaluare întocmit de ANI, cât si suspendarea executarii raportului.

În paralel, ANI a solicitat atât stramutarea procesului de la Alba Iulia, cât si suspendarea judecarii dosarului pâna când instanta suprema se pronunta asupra primei cereri.

În 16 iulie, ICCJ a respins cererea ANI de suspendare a judecarii dosarului pâna se judeca stramutarea, programata pentru 20 septembrie.

În 23 iulie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins, ca lipsita de interes, cererea de suspendare a executarii raportului de evaluare întocmit în 24 aprilie de ANI, depusa de primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis se afla la al patrulea mandat consecutiv de primar.

În aprilie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea primarului Klaus Iohannis, care a solicitat anularea actului de constatare a starii de incompatibilitate emis de ANI, mai exact a deciziei ANI care stabilea faptul ca edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 – 18 mai 2004, întrucât a detinut concomitent si functia de membru în consiliul de administratie al unei societati comerciale.

Primarul Sibiului se considera nevinovat si a declarat, la începutul lunii august, ca exista suficient sprijin politic pentru modificarea Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, pentru România fiind necesara, în opinia sa, si schimbarea cât mai repede a legislatiei privind incompatibilitatile.

„Eu am fost de acord din capul locului cu aceasta modificare, nu pentru ca as fi eu incompatibil. Eu nu ma consider deloc incompatibil, dar abordarea din legea româneasca este inadecvata. Nu este vorba de a permite alesilor sa intre în tot felul de consilii de administratie private, este vorba de acele societati care sunt suta la suta în mâna publica, cum este de exemplu Apa-Canal la Sibiu, DPC la Sibiu. Abordarea din Legea 161 este anacronica”, a declarat Klaus Iohannis.(AS – autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie