Transportatorii considera abuzive sanctiunile din Noul Cod Rutier, si cer modificarea acestora

 

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) considera abuzive sanctiunile propuse în proiectul noului Cod Rutier si cere modificarea acestora, precum si introducerea de masuri care sa stabileasca responsabilitati si pentru pietoni si autoritatile care administreaza drumuri.

camioane legume turciaUNTRR solicita în acest sens o reexaminare a cuantumului amenzilor si a sanctiunilor complementare propuse prin proiectul Codului Rutier.

„Sanctiunile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sunt abuzive, întrucât se propun amenzi de pâna la 16.000 lei, ceea ce însumeaza valoarea a 20 de salarii, în conditiile în care salariul minim garantat în plata este de 800 lei. Având în vedere acest aspect, UNTRR solicita ca sanctiunile sa fie progresive si proportionale”, se arata într-un comunicat al UNTRR.

Potrivit sursei citate, proiectul de act normativ are un impact deosebit de grav pentru soferii profesionisti, având în vedere ca sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de conducere (dreptul la munca) se poate dispune de la 30 de zile si daca nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale, între 120 si 180 de zile pentru depasirea vitezei si pâna la 5 ani ca sanctiune administrativa (în caz de accident din care rezulta vatamarea corporala sau decesul unei persoane, când instanta de judecata sau procurorul a dispus neînceprea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penale, încetarea urmaririi penale, achitarea ori încetarea procesului penal cu aplicarea unei sanctiuni administrative).

„Pentru o solutionare rapida, UNTRR propune o dezbatere publica în acest sens, luând în considerare impactul aplicarii sanctiunilor propuse asupra conducatorilor auto, si solicita elaborarea unui proiect de responsabilizare a tuturor participantilor la trafic (atât educarea comportamentului conducatorilor auto, a pietonilor, a biciclistilor cât si sporirea gradului de implicare a autoritatilor). De asemenea, se doreste punerea în discutie a procesului de îmbunatatire a factorilor ce influenteaza siguranta rutiera (pasii care trebuie parcursi pentru o infrastructura mai sigura, pentru strazi fara trafic agresiv si pentru cresterea sigurantei mediului lateral al drumurilor)”, se mentioneaza în comunicat.

Reprezentantii transportatorilor apreciaza ca soferii profesionisti sau amatori nu pot fi considerati responsabili unici pentru siguranta rutiera din România si de aceea solicita amendarea proiectului de act normativ în scopul introducerii în context a îndatoririlor si raspunderii pietonilor (în caz de nerespectare a regulilor de circulatie sau de semnalizare necorespunzatoare), precum si a autoritatilor si institutiilor publice care au în administrare sau concesiune drumuri publice, poduri sau pasaje pietonale sau la nivel cu cale ferata (în caz de nefunctionare sau functionare defectuoasa).

„Mentionam ca UNTRR a solicitat autoritatilor crearea unui sistem de monitorizare a încasarii amenzilor aplicate strainilor, pentru a se înceta discriminarea românilor la ei acasa si consideram ca acest aspect trebuie solutionat prin modificarile ce pot fi aduse la OUG 195/2002. Având în vedere cele de mai sus si tinând cont de importanta acestui act normativ pentru evolutia ulterioara a domeniului pe care îl reprezentam, UNTRR solicita Guvernului sa demareze proiecte de educatie rutiera si campanii de constientizare sociala, care sa aiba ca obiectiv principal instruirea participantilor la trafic în scopul sporirii sigurantei rutiere”, mai arata transportatorii.

Acestia solicita, totodata, cresterea numarului de controale în trafic precum si cresterea profesionalismului organismelor implicate în formarea profesionala cu mentiunea ca rolul autoritatilor trebuie sa fie preventiv si nu reactiv.

UNTRR este o organizatie profesionala, având 13.000 membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Noul Cod Rutier se afla în dezbatere publica si ar urma sa fie aprobat de Guvern saptamâna viitoare.  Cristina Cuncea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie