Taxele din universitati si camine cresc din cauza slabei finantari a educatiei

 

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) condamna slaba finantare a educatiei, care se resimte „direct în buzunarele studentilor”, noul an universitar începând „cu stângul” din cauza cresterilor de taxe din majoritatea universitatilor din tara.

studenti 1Majoritatea universitatilor din România au crescut, în ultimul an, atât taxele de studiu, cât si taxele de camin, potrivit studiului „Responsabilitate pentru Educatie!” lansat de ANOSR.

Analizând situatia din cadrul a 23 de universitati din tara, ANOSR a constatat ca în 17 dintre acestea (74 la suta) au crescut taxele de studiu sau au existat discutii în acest sens, în jumatate dintre universitatile analizate taxele de scolarizare fiind deja crescute începând cu noul an universitar.

Academia de Studii Economice Bucuresti a crescut taxele pentru licenta si masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenta, diferenta fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei. La Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, taxa de scolarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 si 900 de lei iar Universitatea „Dunarea de Jos” Galati a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice si 100 de lei la domeniile umane.

Totodata, studiul ANOSR mai arata ca, în 57 la suta dintre universitatile analizate, au crescut taxele de camin, sau a fost discutata posibilitatea cresterii la nivelul conducerii universitatii.

„Acest lucru nu vine deloc ca o surpriza, având în vedere ca subventia camine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflatiei. De asemenea, au scazut considerabil si investitiile în reparatii si modernizari ale caminelor”, mai precizeaza sursa citata.

Reprezentantii ANOSR precizeaza ca exista camine în care regia lunara a atins valori record: 500 de lei – caminul Akademos, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (doi sau trei studenti în camera) sau 320 de lei – Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava (trei studenti în camera). Pe de alta parte, exista universitati care ofera preturi mai mici pentru regiile lunare, însa studentii sunt nevoiti sa stea înghesuiti câtre patru sau cinci într-o camera: 150 de lei – Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi (patru în camera), 100 de lei – Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca (cinci în camera), 95 de lei – Universitatea Politehnica Timisoara (cinci în camera), 120 de lei – Academia de Studii Economice (patru în camera) – 155 de lei – Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (patru în camera).

„Taxele de studii, alaturi de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de catre o mare parte a familiilor din România si sunt cauza principala a abandonului scolar – în universitati, doar jumatate din studenti termina facultatea începuta. Actualele cresteri de taxe si ineficienta masurilor de sprijin a studentilor cu venituri scazute sau defavorizati în alt fel arata importanta scazuta pe care guvernantii, atât cei actuali cât si cei din guvernele trecute, o acorda tinerei generatii”, sustine Mihai Dragos, presedinte ANOSR, citat în comunicat. Roxana Alexe, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie