Teodor Melescanu sustine ca in subiectul Rosia Montana, au fost implicate guverne straine, „entitati” si „mijloace de presa” care au facut lobby pentru sau impotriva proiectului

 

Seful SIE, Teodor Melescanu, a declarat, ieri, la finalul audierii în Comisia parlamentara de control, ca în subiectul privind Rosia Montana au fost implicate atât guverne straine, cât si „entitati”, „mijloace de presa” sau cetateni straini care au facut lobby pentru sau împotriva proiectului.

teodor melescanuSeful SIE a adaugat: „Pentru o serie de întrebari care au fost adresate de membrii comisiei, unele dintre ele foarte specifice, a ramas sa venim cu precizari, cautând în arhivele noastre daca putem da raspunsuri sau nu la întrebari”. Melescanu a precizat ca nu poate da publicitatii prea multe informatii legate de acest subiect, având în vedere caracterul secret al acestora: „Noi am încercat sa le structuram, însa pe cele pentru Comisie… ce guverne, ce entitati, ce mijloace de presa au fost implicate din strainatate în acest proiect, fie în favoarea proiectului, fie împotriva proiectului si am încercat sa prezentam o imagine cât mai completa”.

El a mentionat ca din sedintele comisiei de control a rezultat faptul ca subiectul Rosia Montana va fi aprofundat de catre SIE, ceea ce va presupune în principal o revedere a celor peste 50 de informari realizate pe acest subiect.

Melescanu a mai afirmat ca problemele de bonitate ale societatilor care investesc în România sunt de competenta Ministerului Economiei, care prin intermediul atasatilor economici face asemenea evaluari.

„Din punctul nostru de vedere, singurul lucru pe care îl putem cerceta este în ce masura o asemenea investitie poate sa aiba implicatii asupra securitatii nationale, în sensul ca se investesc bani din trafic de droguri, spalare de bani, sau ca anumite servicii interesate finanteaza societatile de acest tip”, a afirmat Melesanu, citat de Mediafax.

El a fost întrebat în ce masura au fost gasite astfel de informatii precum cele invocate. „Da, am mentionat câteva din aceste cazuri”, a replicat Melescanu, afirmând ca nu poate da mai multe detalii.

„În mod evident exista o activitate de lobby care s-a desfasurat foarte eficient în favoarea proiectului, tot asa cum exista actiuni foarte directe de blocare a proiectului, care sunt legate, sigur, si de preocupari ecologice – sunt convins – dar care sunt legate si de anumite interese”, a mai precizat Melescanu.

Seful SIE a mai sustinut ca în general tarile implicate împotriva proiectului sunt cele vecine.

El a mai sustinut ca nu detine informatii privind politicieni implicati în promovarea proiectului Rosia Montana, dar a prezentat Comisiei „informatii despre alti cetateni (straini, n.r.) care au avut un interes în activitatea de lobby”.

Seful SIE a mai fost întrebat daca în informarile realizate a fost cuprins subiectul privind eventuale speculatii bursiere legate de proiectul Rosia Montana. „Nu pot sa va spun acum, daca ni se solicita de catre comisie putem sa facem si o astfel de cercetare”, a mai spus Melescanu. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie