Studentii ameninta cu proteste

 

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) sustine ca se pregateste sa organizeze actiuni de protest în urmatoarele saptamâni, daca nu sunt solutionate problemele legate de bugetul educatiei, taxele de camin si burse.

studenti 2„Vom începe cu actiuni în campusurile universitare si în facultati, prin care sa subliniem, din nou, care sunt revendicarile noastre, iar apoi vom trece la actiuni de strada, inclusiv mitinguri, iar apoi este posibila si o greva”, a declarat, pentru MEDIFAX, presedintele ANOSR, Mihai Dragos.

ANOSR se declara „profund nemultumita de faptul ca ministrul delegat pentru învatamânt superior, Mihnea Costoiu, nu si-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de studenti în cadrul întâlnirii oficiale de ieri (vineri – n.r.)”, potrivit unui comunicat remis sâmbata agentiei MEDIAFAX.

Potrivit ANOSR, principalul punct de pe ordinea de zi a discutiilor dintre ministrul delegat si ANOSR a fost finantarea educatiei. „Studentii au cerut 6% din PIB pentru educatie, directionati inclusiv catre evitarea de noi cresteri de taxe, cresterea calitatii învatamântului universitar si asigurarea faptului ca tinerii pot urma o facultate chiar daca provin din familii cu venituri mici. Ministrul a evitat sa ofere raspunsuri ferme cu privire la solicitarile studentilor si a pasat responsabilitatea deciziei finale în curtea Ministerului Finantelor Publice”, se arata în comunicat.

Studentii mai spun ca, în ceea ce priveste nemultumirile studentilor legate de cresterea taxelor de camin, ministrul a declarat ca în urma discutiilor purtate între Ministerul Educatiei si ANOSR la finele anului trecut a fost crescuta investitia în subventia camine-cantine pentru 2013 cu 6%, însa aceasta crestere nu a solutionat problema lipsei de indexare a subventiei cu valoarea inflatiei de mai bine de sase ani, lucru care a dus la cresterile de taxe la care asistam în prezent, obligând studentii sa acopere din buzunar cresterile costurilor de consum.

„Cât despre cresterea fondurilor pentru burse astfel încât bursele sociale sa acopere cheltuielile minime de cazare si masa, asa cum prevede Legea educatiei nationale, nu au existat promisiuni clare ca aceste cresteri vor avea loc anul urmator, în ciuda faptului ca ministrul delegat a promis cresteri în acest sens de la începutul anului prezent. Studiul ANOSR ‘Responsabilitate pentru Educatie!’ arata ca valoarea medie a bursei sociale este de 214 lei, în conditiile în care acestea ar trebui sa fie de 566 de lei, conform estimarilor Consiliului National al Finantaii din Învatamântul Superior (CNFIS)”, sustine ANOSR.

ANOSR anunta ca va solicita, în perioada urmatoare, întâlniri si cu premierul Victor Ponta, dar si cu ministrul Finantelor Publice si ministrul delegat pentru buget, în vederea sustinerii alocarii a 6% din PIB pentru educatie si a solutionarii problemelor majore cu care se confrunta învatamântul.

„Ne-am prezentat la întâlnirea cu Ministerul Educatiei încrezatori ca vom afla ca Guvernul se pregateste sa scoata educatia din criza în care se afla, însa nu am primit nicio garantie ca va fi o crestere semnificativa a bugetului pentru 2014. Ni s-a spus ca decizia o ia Ministerul de Finante si ca Ministerul Educatiei va încerca sa obtina o parte din revendicari. Problema este ca încercari au fost multe si anii trecuti, însa din 2008 pâna în prezent finantarea pentru educatie scade aproape continuu, iar ministrii educatiei si guvernele din care fac parte evita sa-si asume responsabilitatea pentru investitia în pregatirea tinerei generatii. Consideram ca am tolerat destul aceste eschivari în ultimii ani si nu ne mai putem baza pe ”încercari”, vrem asumari clare care sa ne dea certitudinea ca viitorul educatiei reprezinta într-adevar o prioritate pentru Guvern. În lipsa acestor certitudini, studentii sunt pregatiti sa organizeze actiuni care sa atraga atentia guvernantilor asupra nemultumirilor fata de modul în care este tratata educatia, inclusiv proteste generale”, a mai spus presedintele ANOSR.

Ministrul delegat pentru învatamânt superior, Mihnea Costoiu, a declarat, vineri, ca vor mai fi întâlniri cu reprezentantii studentilor, pentru „anumite clarificari”.

Referitor la taxele pentru camin, Costoiu spune ca, în perioada urmatoare, va fi luata o decizie, în urma consultarilor cu toate federatiile de studenti. „Discutia despre subventie a fost daca finantam mai multi studenti sau dam o suma mai mare unui numar mai mic de studenti. Rectorii au preferat sa fie mai multi beneficiari, o parte dintre studenti au vrut un cuantum mai mare (al subventiei – n.r.). În perioada urmatoare, o sa luam o decizie, în consultare cu toate federatiile studentesti”, a spus ministrul.

Mihnea Costoiu a facut precizari si despre burse: „Studentii au zis sa sprijinim excelenta, împreuna cu rectorii, iar alte uniuni studentesti au zis ca vrem sa sprijinim categoria de burse sociale si atunci am vrea sa discutam, în perioada urmatoare, si sa luam o decizie foarte rapida ca pentru anul bugetar 2014 sa avem o politica de sprijinire, dupa parerea mea, a copiilor cu probleme speciale deosebite, dar în acelasi timp sa nu neglijam olimpicii”.

Pe de alta parte, Costoiu admite, la rândul sau, ca sistemul de învatamânt are nevoie de mai multi bani. „Nu-mi permit sa neg acest lucru nici ca ministru, si nici în calitate de om care vine din scoala. Avem nevoie de mai multi bani. O finantare mai buna duce la cresterea calitatii”, a spus ministrul delegat pebtru învatamânt superior. Valentin Anghel, Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie