S-a lansat TraciaLand – platforma pentru stimularea turismului in intreaga zona balcanica

 

TraciaLand, o platforma adresata operatorilor de turism si titularilor marcilor de produse traditionale înregistate local din Balcani care doresc sa-si promoveze serviciile la nivel international, a fost lansata sâmbata, la libraria româneasca EuropaNova din Bruxelles, în cadrul primei editii a Festivalului limbilor, culturilor si spiritualitatilor din Europa centrala, estica si balcanica, dedicat în acest an limbii române.

tracia landTraciaLand se doreste a fi în acelasi timp un brand si un concept de business, dar si un sistem de management integrat pentru operatorii si producatorii locali din state din spatiul carpato-danubiano-pontic, ca România, R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Bosnia, Croatia, Serbia, Slovenia, Cehia, Slovacia, dar si Austria si Germania. Domeniile pe care noua platforma urmeaza sa le promoveze acopera sectoarele alimentar, turismul si serviciile, însa activitatile în acest sens ar urma sa fie acompaniate si de proiecte dezvoltate pe laturile cultural-artistica si sociala.

‘Proiectul TraciaLand îsi propune în primul rând sa creeze o emulatie în jurul ideii de a armoniza obiective diverse, chiar si obiective politice, sociale, obiective ale primariilor, ale firmelor private, ale operatorilor din diverse domenii legate de investitiile sociale, cum ar fi turismul sau productia de alimente. Pentru ca România ofera un potential înca insuficient valorificat. Si exista o tendinta foarte justificata din partea Comisiei Europene (CE) de a ajuta statele sa-si armonizeze obiectivele politicilor în domeniul social. Iar Tracialand, ca si concept de business, ca viziune, îsi propune sa vina în ajutorul tuturor celor care vor sa faca ceva’, a declarat pentru AGERPRES Mihai Postescu, unul dintre sustinatorii proiectului.

El a precizat ca primul pas în acest demers este promovarea produselor traditionale românesti, care reprezinta unul dintre atuurile majore ale României. ‘Am ales judetul Neamt pentru ca este o zona reprezentativa pentru potentialul României, adica se gasesc aici toate atractiile si turistice, si traditionale, si istorice. Judetul Neamt este un punct de început, dar ideea e de a oferi un model de bune de practici, de actiune în afaceri, care sa se poata generaliza’, a adaugat el.

Judetul Neamt a fost prezentat în cadrul evenimentului de lansare de la EuropaNova cu pliante turistice, dar si cu produse traditionale, câteva mostre din alimentele pe care le pot consuma turistii care viziteaza zona. ‘Astazi (sâmbata – n.r.) stabilim o serie de contacte cu cei de aici care pot sa prezinte în continuare, sa duca mesajul nostru de a chema cetatenii Europei si ai lumii întregi sa vina sa viziteze judetul Neamt. Suntem alaturi de partenerii nostri de la TraciaLand, dorim în continuare sa colaboram cu ei, sa ajutam micii producatori sa-si prezinte produsele, sa-si dezvolte afacerea si sa promovam agroturismul în judetul Neamt’, a declarat la rândul ei Anca Afloarei, sefa serviciului de turism din cadrul Consiliului Judetean Neamt.

Otilia Magheru, initiatoarea proiectului, sustine ca TraciaLand înseamna o oferta de agroturism pentru popoarele din zona istorica a Traciei, ‘o oferta pe care România o face, deschizând o punte de legatura cu toti operatorii din toata Europa si din lume’. Platforma se adreseaza tuturor tarilor din arealul carpato-danubiano-pontic care consuma de peste 2.000 de ani aceleasi produse si au obiceiuri comune.

‘Proiectul a pornit de la ideea de brânza, un produs care se consuma în zona noastra. Pornind din Muntii Carpati, toate tarile din Europa sunt legate prin munti, prin obiceiuri comune, consumul de produse traditionale si vrem sa încurajam acest consum atât în România, cât si în alte tari. Consumul de produse traditionale trebuie readus în constiinta românilor’, a afirmat Otilia Magheru.

Ideea de a aduce un stand cu produse alimentare traditionale românesti în cadrul unui festival al culturii si spiritualitatii din Europa centrala, estica si balcanica a fost remarcata si de reprezentanta CE prezenta la eveniment.

‘Sunt încântata sa fiu invitata aici, la acest eveniment, este placut ca România îsi prezinta azi cultura, spiritualitatea, mostenirea si, de ce nu, alimentele, pentru ca asta reprezinta o resursa turistica. UE este bucuroasa sa protejeze diversitatea si rolul nostru este de a finanta proiecte în domeniul itinerariilor culturale. România este un stat membru nou si exista o mare oportunitate în accesarea fondurilor UE. Dorinta mea este ca acesta sa fie doar un prim pas pentru România în a-si introduce produsele alimentare traditionale în domeniul cultural european. Turismul poate fi un motor de redresare economica si joburile pot fi înmultite în domeniu’, a afirmat Giulia Garofalo, responsabil de proiect în cadrul Unitatii pentru turism si instrumente culturale din Directoratul General pentru Antreprenoriat si Industrie al CE.(Corespondent Agerpres, Florin Stefan, editor: Alic Mîrza), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie