Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa”, a anuntat declansare de proteste pe perioada nedeterminata

 

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a anuntat luni declansarea protestelor, pe perioada nedeterminata, acestea urmând sa aiba loc zilnic, la sediile prefecturilor si ale partidelor politice, precum si saptamânal, la Guvern.

Bogdan HossuComitetul confederal al CNS „Cartel Alfa” a decis declansarea actiunilor de protest de lunga durata, nemultumit de faptul ca Executivul nu are un dialog social real si nu respecta angajamentele luate prin programul de guvernare.

Astfel, în tara, în fiecare zi, câte doua filiale ale confederatiei sindicale vor organiza pichete în fata prefecturilor din câte doua judete.

De asemenea, în Bucuresti va avea loc, în fiecare saptamâna, un pichet în fata Palatului Victoria, în ziua sedintei de Guvern.

„Prin acest actiuni de protest de lunga durata membrii CNS Cartel Alfa îsi exprima nemultumirea fata de politica Guvernului, care nu raspunde asteptarilor si promisiunilor facute cetatenilor”, a declarat Hossu.

Una dintre revendicarile sindicalistilor se refera la modificarea Legii dialogului social în forma propusa de partenerii sociali.

„Când se afla în opozitie, coalitia de guvernamânt se angaja sa modifice legislatia muncii pentru a debloca negocierea colectiva si dialogul social. Sub presiunea organismeleor financiare internationale si a multinationalelor, Guvernul refuza modificarea Legii dialogului social”, a mai spus Bogdan Hossu.

Sindicalistii mai cer garantia unei plati decente, adica un salariu minim brut pe tara de cel putin 1.000 de lei în 2014.

În opinia lor, cresterea salariului minim la o valoare care sa acopere într-o mai mare masura costurile de trai are si avantaje economice prin combaterea evaziunii fiscale pe piata muncii, cresterea consumului intern, reducerea numarului de beneficiari de venit minim garantat sau de persoane active asistate social si ar aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.

„La nivel european se discuta introducerea unui salariu minim national care sa reprezinte 60 la suta din salariul mediu al tarii, ca politica de reducerea a decalajelor si inechitatilor sociale. În prezent, în România, salariul minim este la un nivel scazut raportat la salariul mediu, de numai 34 la suta”, a mai spus presedintele „Cartel Alfa”.

Sindicalistii mai cer oprirea concedierilor fara masuri de protectie sociala.

„Este inadmisibil ca Guvernul sa fie preocupat doar de închiderea de întreprinderi, în care se concediaza simultan mii de persoane fara a le fi asigurate masuri de protectie sociala. Guvernul a respins masura introducerii somajului tehnic, care sa vina în sprijinul salariatilor si întreprinderilor aflate în dificultate temporara, în ciuda raportului Ministerului Muncii care arata impactul favorabil al acestei masuri prin economii la buget. De asemenea, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a blocat accesul persoanelor disponibilizate la salarii compensatorii, iar OUG 77 a impus concedieri în sectorul bugetar, în forma procentuala, fara a fi realizata în prealabil nicio analiza si fara a se stabili criterii”, a precizat Hossu.

Alte nemultumiri ale sindicalistilor vizeaza serviciile publice si sociale care nu sunt accesibile tuturor, realizarea unui dialog social real, dar si relansarea economica si combaterea evaziunii fiscale.

„România se mentine în pozitie fruntasa între tarile din Europa în privinta ponderii economiei subterane, estimata la 29,8 la suta din PIB, din care 14,7 la suta din PIB reprezinta evaziunea fiscala pe piata muncii. Având în vedere amploarea fenomenului, masurile de combatere a evaziunii fiscale, a muncii la negru, a fraudei sau altor fenomene care formeaza economia subterana sunt total ineficiente si inadecvate. În aceste conditii, masura recenta de reducere a personalului din institutiile de control ANAF si Inspectia Muncii este inexplicabila”, a mai spus Hossu.

Potrivit calendarului de proteste stabilit de „Cartel Alfa”, prima actiune va avea loc marti, la ora 15.30, în fata prefecturii din Tulcea, fiind urmata de proteste similare în 2 octombrie, în Maramures si Arges, în 3 octombrie, în Arad, Satu Mare si Bacau si în 4 octombrie, în Constanta si Bihor.

La fiecare actiune de protest sunt asteptate cel putin 150 de persoane si în paralel sindicalistii se vor adresa tuturor parlamentarilor pentru a le aminti promisiunile facute în campania electorala, dar si angajamentele partidelor din care fac parte.

„Miscarile sociale sustinute de membrii CNS «Cartel Alfa» nu se vor opri pâna ce Guvernul nu intra într-un dialog social responsabil în vederea gasirii solutiilor adecvate problemelor prioritare ale membrilor nostri, dar si ale celorlalti cetateni”, a mai spus Hossu.

Liderul sindical a precizat ca planificarea protestelor a fost facuta pâna în luna decembrie, dar acestea vor putea continua si în 2014, daca Guvernul nu va identifica solutiile cerute. Aurelia Alexa, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie