Viorel Danciu: Profesia de mediator este o profesie de vocatie prin excelenta

 

In cadrul Galei pentru excelenta in Mediere, Viorel Danciu a impartasit experienta sa in mediere. A avut parte de suport si incurajari minime, dar a zbatut prin incredere.

Viorel Danciu (3)„In 2010, mi-am inceput activitatea de mediator, cu incredere in aceasta profesie nobila numita mediere. Cu toate persoanele cu care am vorbit, in special cele din mediul juridic, nu s-a gasit nici o persoana care sa ma incurajeze. Majoritatea oamenilor sustineau ca medierea nu o sa aiba succes. Romanii nu isi doresc sa ajunga la mediator. Nu m-am lasat batut, iar dupa trei ani, toti aceia care au spus ca medierea nu o sa aiba succes in Romania, isi doresc sa devina mediatori de drept. Sunt convins ca multi din aceasta sala s-au lovit de aceleasi discutii la inceputul carierei lor ca mediatori.”

Viorel Danciu a caracterizat profesia de mediator ca fiind o profesie de vocatie prin excelenta, intrucat schimbarea de mentalitati presupune o indarjire de pionierat.

„In primul rand suntem pionerii unei schimbari de mentalitati, pentru ca noi acum la asta lucram: la a schimba si ajusta mentalitatea oamenilor. Romanii trebuie sa inteleaga ca litigiile se pot rezolva si altfel, decat intr-o sala de judecata. Prima lupta de schimbare a mentalitatii, pe care trebuie sa o duca un mediator ca sa aiba succes, este schimbarea propriei mentalitati si doar pe urma poate lucra la schimbarea mentalitatii celorlalti. Mediatorul este primul exemplu in fata partilor ca se poate, primul exemplu in fata oamenilor ca cineva poate schimba mentalitatea.”

Dintre calitatile de care trebuie sa dea dovada un mediator, Viorel Danciu a mentionat rabdarea (intrucat schimbarile nu se petrec peste noapte) si increderea.

„Trebuie sa intelegem ca aceasta este o profesie in care prima dintre calitatile de mediator este rabdarea (odata cu el insusi, si apoi cu partile), iar unul dintre ingredientele pe care un mediator trebuie sa stie sa-l stabileasca este increderea (prima data increderea in fortele lui proprii, iar apoi intre el si parti). Medierea nu poate avea loc fara acest ingredient.”

Viorel Danciu s-a caracterizat drept un mediator full time: „Am realizat ca singura solutie ca sa pot avea succes in aceasta profesie este sa aloc 110% timp si energie pentru a putea profesa. Nu poti profesa ca mediator ca al doilea job pentru ca ai nevoie de timp si rabdare, iar atunci cand vii de la primul job si crezi ca vei putea avea dispozitia si rabdarea sa asculti partile in sedinta de informare, nu se va intampla asa.”

Referitor la sedinta de informare cu privire la mediere, Viorel Danciu a spus ca de fapt aici e munca cea mai grea a mediatorului. E mai greu sa convingi partile ca medierea este solutia de care eu nevoie, explicand nu ce face medierea in general ci ce face medierea strict pentru cazul lor.

„La mine sedinta de informare dureaza si pana la o ora. Eu nu pot sta sa-i vorbesc omului despre mediere timp de 15 minute, pentru ca pe omul respectiv nu-l intereseaza acest lucru. Pe omul respectiv il intereseaza cum isi va putea rezolva el problema prin mediere. Munca adevarata a mediatorului este pana cad se ajunge la sedinta de mediere.”

Viorel Danciu este abslovent al Academiei de Stiinte Economice Bucuresti si inainte de a deveni mediator full time a lucrat in asigurari de viata. Este autor al cartii practice despre mediere cu titlul „Manualul mediatorului de succes”, disponibila doar in format electronic.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie