Declaratie de sprijinire a pachetului de servicii medicale, semnata de Asociatiile de pacienti si conducerea Ministerului Sanatatii

 

Asociatiile de pacienti si conducerea Ministerului Sanatatii au semnat sâmbata o declaratie de sprijinire a pachetului de servicii medicale de baza, prin care se angajeaza sa promoveze si sa explice necesitatea acestuia pentru functionarea sistemului sanitar si respectarea drepturilor pacientilor.

semnare acteMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si secretarul de stat Adrian Pana s-au întâlnit, sâmbata, cu reprezentantii asociatiilor de pacienti pentru consultari privind introducerea pachetului de servicii medicale de baza.

În urma întâlnirii, conducerea Ministerului Sanatatii si presedintii asociatiilor de pacienti au semnat o declaratie comuna prin care îsi afirma sprijinul pentru introducerea pachetului de servicii medicale de baza, se arata într-un comunicat de presa al MS remis agentiei MEDIAFAX.

„În consens cu nevoia reala de reforma în sistemul sanitar si în acord cu parteneriatul încheiat, sustinem necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de baza, menit sa consfinteasca drepturile pacientului român. În consens cu ideea ca pacientul se afla în centrul sistemului, iar adoptarea unor decizii strategice privind organizarea si functionarea sistemului sanitar poate reduce risipa banilor publici si îmbunatati accesul la servicii medicale de calitate al cetatenilor, ne angajam la definitivarea acestui proiect de act normativ, prin consultari continue, idei si propuneri de îmbunatatire. Ne asumam responsabilitatea de a promova si explica cât mai bine catre publicul larg necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de baza”, se arata în declaratia comuna semnata sâmbata.

Semnatarii mai arata ca amânarea adoptarii unor decizii ferme si coerente în ceea ce priveste introducerea pachetului de servicii medicale de baza, care sa întruneasca optiunea cât mai larga a partenerilor MS, poate conduce la perpetuarea unei situatii nemultumitoare atât pentru pacienti cât si pentru autoritati.

„Ne declaram sprijinul fata de introducerea pachetului de servicii medicale de baza, precum si participarea constructiva la finalizarea acestuia”, potrivit documentului citat.

Declaratia a fost semnata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarul de stat Adrian Pana, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, directorul executiv al Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din România, Cristian Andriciuc, presedintele Asociatiei Transplantatilor, Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Talasemie Majora, Costin Radu Ganescu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Sano-Hep, Gheorghe Ionescu, si presedintele UNOPA, Cristian Rosu, a precizat MS.

Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat marti de Ministerul Sanatatii si se afla în dezbatere publica pâna la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentantilor MS.

Noul pachet de baza al serviciilor medicale vizeaza, printre altele, optimizarea utilizarii resurselor, prin limitarea internarilor în spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate în ambulatoriu si prin reducerea investigatiilor imagistice repetate.

Realizarea pachetului este prevazuta în acordul cu Fondul Monetar International. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie