De ce s-a vandut Ramplast la un pret mai mic decat pretul minim anuntat?

 

Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea a vândut divizia Ramplast pe o suma mult mai mica fata de pretul minim cu care anuntase licitatia.
Vânzarea Ramplast, divizie a Oltchim, ar putea fi contestata de unul dintre creditorii combinatului

Oltchim 1Desi în anunt se preciza negru pe alb ca pretul de pornire a licitatiei cu strigare pentru vânzarea diviziei de profile PVC Ramplast este de cel putin 6 milioane de euro fara TVA, Oltchim a acceptat sa înstraineze acest activ pentru doar 3,75 milioane euro, fara TVA.

Captiva în lohn

De altfel, nici firma câstigatoare nu este o surpriza, fiind singura care se aratase interesata de preluarea Ramplast si, de altfel, unicul participant la licitatie. Este vorba despre Dynamic Selling Group din Galati, societate pentru care Ramplast produce în lohn de ani buni profile din PVC destinate fabricatiei de ferestre si usi.

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a declarat pentru EvZ ca „per total, pâna la finele perioadei contractuale, suma va ajunge la aproximativ 7 milioane de euro”. Însa, în aceasta suma intra si achitarea unei datorii comerciale pe care Dynamic o are la Ramplast, de circa 2 milioane euro, pe care oricum firma din Galati trebuia sa o plateasca. Potrivit lui Piperea, câstigatorul are termen sa dea banii în sase luni.

Schimb de garantii

Pe de alta parte, Oltchim miza foarte mult pe fondurile obtinute din vânzarea Ramplast pentru a-si finanta activitatea curenta pâna la privatizare, preconizata pentru finele anului. Situatia se complica si mai mult întrucât nici pe aceasta suma societatea de stat nu poate miza cu certitudine. Aceasta, deoarece bunurile Ramplast sunt gajate în favoarea unui offshore din Cipru, care, dupa ce initial aprobase vânzarea Ramplast, acum se opune.

Potrivit informatiilor EvZ, datoriile pentru care s-au gajat activele Ramplast se ridica la circa 4 milioane de euro. Administratorul Oltchim trebuie sa ridice acest gaj pâna pe 18 octombrie, pentru ca tranzactia cu Dynamic sa se finalizeze. O varianta pe care administratorii o vor propune acum creditorilor din Cipru este ca acestia sa accepte gajarea altor active ale Oltchimului, în schimbul celor de la Ramplast.

Contactat de EvZ, administratorul Dynamic Selling din Galati, Gabriel Stoian, a precizat ca nu va face plata pâna când nu va fi transata soarta activelor Ramplast, pentru a fi sigur ca va plati pentru un bun degrevat de orice sarcini. Teodora Cimpoi, Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie