Autoritatile centrale si cele locale isi vor imparti „frateste” banii colectati din redevente

 

Banii colectati din redevente vor fi împartiti între bugetul central si bugetele locale, fara sa mai fie varsati integral în bugetul de stat, conform sistemului aplicat pâna în prezent, a anuntat premierul Victor Ponta.

Bani in sac„Eu sunt adeptul unui alt sistem, care se aplica în multe tari europene: acum, toata redeventa merge în bugetul central si cred ca e o greseala, pentru ca autoritatea locala si oamenii din zona spun «Eu ce câstig ?». Cred ca trebuie sa gasim în noua lege a redeventelor o împartire a veniturilor din redevente între bugetul central si autoritatea locala”, a spus Ponta la postul B1 TV.

El a precizat ca aceasta prevedere va fi inclusa în noua lege a redeventelor, care trebuie aprobata anul viitor.

Bugetul de stat încaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza în jurul sumei de un miliard de lei.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc în prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, în functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate în 2004 si sunt valabile pâna în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

La începutul anului, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, precizând ca va discuta pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata în proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, având acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, în 2004. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie