Impozitul pentru cladirile si terenurile din zona montana destinate turismului nu va fi redus la 50%. Senatorii au respins propunerea legislativa

 

Plenul Senatului a respins marti o propunere legislativa care ar fi modificat Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal în sensul ca ar fi fost introduse în categoria imobilelor pentru care impozitul se reduce la 50% si cladirile si terenurile din zona montana detinute de persoanele juridice care presteaza servicii turistice pentru o durata de minimum sase luni.

Senatul RomanieiComisia pentru buget-finante a Senatului a fost cea care, printr-un amendament adus propunerii legislative, a introdus si cladirile si terenurile din perimetrul Rezervatiei Delta Dunarii care sunt utilizate (prin hotarâre a consiliului local) pentru prestarea de servicii turistice în lista imobilelor pentru care impozitul este redus la 50%. Amendamentul a fost însa respins de plen, raportul suplimentar de admitere întocmit de comisie primind doar 15 voturi pentru, 78 de senatori pronuntându-se împotriva si patru abtinându-se.

Senatul a respins si propunerea de lege formulata de initiator, cu 12 voturi pentru, 86 voturi împotriva si doua abtineri.

În expunerea de motive, initiatorii – mai multi deputati UDMR – aminteau ca Legea muntelui nr. 347/2004 declara zona montana ca fiind „teritoriu de interes national special economic, social si de mediu”.

„Strategia de dezvoltare durabila a zonei montane recunoaste faptul ca locuitorii zonei montane, ca urmare a productiilor agricole scazute, nu beneficiaza de resurse financiare suficiente, de inputuri, de infrastructura adecvata în gospodarie, de asistenta tehnica si de pregatire profesionala specifica, ceea ce limiteaza calitatea vietii locuitorilor din acest areal”, se arata în documentul amintit.

Initiatorii mai sustineau ca extinderea facilitatilor fiscale, prevazute de legea supusa modificarii, pentru persoanele juridice care desfasoara activitati de turism în zona montana, nu numai ca va sprijini dezvoltarea sectorului de servicii în domeniul turismului montan, dar va conduce si la crearea de locuri de munca.

În prezent, aceasta reducere se aplica doar cladirilor si terenurilor de pe litoralul Marii Negre.

Legea are un caracter ordinar iar Senatul este prima Camera sesizata în acest caz.(AS – autor: Catalina Barbu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie