De anul viitor, vom plati impozit pentru parcari si piscine

 

Proprietarii constructiilor care nu fac parte din categoria cladirilor, precum parcarile si piscinele, vor fi obligati sa achite anul viitor un impozit, extinderea bazei de impunere fiind convenita de Guvern cu Fondul Monetar International, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Impozitul va fi perceput atât persoanelor fizice, cât si celor juridice care detin astfel de proprietati.

PiscinaNoul impozit va fi aplicat doar acelor persoane sau firme care detin în proprietate astfel de constructii, nu si persoanelor fizice care achita anual o taxa primariei pentru folosirea unui loc de parcare.

Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pâna la ora transmiterii acestei stiri.

Ideea impozitarii piscinelor a fost avansata de catre reprezentantii Guvernului înca din toamna anului trecut, când Liviu Voinea, atunci secretar de stat în Finante, în prezent ministru-delegat pentru Buget, anunta pentru MEDIAFAX ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are în vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiu solidaritatii, ceea ce înseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decât pâna în prezent. El a prezentat atunci piscinele din proprietatile individuale ca exemplu de exceptare de la impozitare.

„Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe când Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari în România”, spunea Voinea.

Tot atunci, premierul Victor Ponta afirma ca impozitul pe piscine este practicat în toata Uniunea Europeana, iar reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala explicau ca piscinele din proprietatile individuale ar fi trebuit deja taxate, pentru ca au o utilitate si pot fi considerate un „exces” în cadrul unei locuinte.

Marti seara, ministrul Voinea a declarat la GÂNDUL LIVE ca Guvernul ia în calcul eliminarea exceptiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care exista „în scenariul de baza” pentru bugetul pe anul viitor între venituri si cheltuieli, dar a evitat sa precizeze masurile concrete avute în vedere.

Misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene a venit în urma cu o saptamâna la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile române în cadrul primei evaluari a noului acord aprobat în septembrie, iar principalele negocieri se concentreaza pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul viitor.Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie