Anca Ciuca, membru al Consiliului de Mediere: Obiectivul principal al Conferintei Nationale a Mediatorilor este dialogul

 

Anca Ciuca, membru al Consiliului de Mediere, a acordat, in exclusivitate, un interviu pentru MediereNet avand ca teme aderarea cu drepturi depline a Consiliului de Mediere la UPLR, precum si Conferinta Nationala a Mediatorilor 2013.

MediereNet: Care este parerea dumneavosatra cu privire la intrarea ca membru cu drepturi depline a Consiliului de Mediere in Uniunea Profesiilor Liberale din Romania?

Anca Ciuca, membru al Consiliului de Mediere

Anca Ciuca, membru al Consiliului de Mediere

Anca Ciuca: Era un pas normal acela de a deveni membru cu drepturi depline. Pe de alta parte, lucrurile s-au intimplat un pic mai repede decat ma asteptam in momentul in care am depus, in 2009, cererea de adereare ca membru observator la UPLR.
Nu s-a intimplat mai devreme pentru ca s-au facut niste modificari legislative care pun medierea in prim plan in relatia cu instantele.
Medierea este acum interesanta si importanta pentru toti cei care lucreaza in domeniul juridic. Cred ca participarea ca membru cu drepturi depline in UPLR va produce o schimbare de optica, in primul rand al avocatilor cu care acum suntem colegi prin aceasta participare in Uniune si unde avem posibilitatea sa discutam mai mult pentru ca sunt foarte multe actiuni care se organizeaza in cadrul UPLR si in care membrii isi deleaga reprezentanti.
Ma refer si la actiuni in tara, in curand , pe data de 5 noiembrie 2013, va avea loc Conferinta Nationala Anuala a UPLR, dar si actiuni in afara Romaniei.
UPLR are deja un lobby permanent la Bruxelles si in felul acesta putem sa devenim o voce mai puternica fiind membru cu drepturi depline.

MediereNet: Care este diferenta intre a fi membru observator si membru cu drepturi depline in cadrul Uniunii Profesiilor Liberale din Romania?
Anca Ciuca: In calitate de membru observator cotizatia pe trimestru este de 1.000 de lei. Ca membru cu drepturi depline cotizatia este mult mai consistenta: 10.000 de lei/ trimestru.
Consiliul de Mediere nu si-a permis sa plateasca aceasta cotizatie pina cand nu a avut un numar important de mediatori autorizati care sa plateasca taxe.
Ca sa poti deveni membru cu drepturi depline in UPLR este nevoie sa fi invitat, cu acordul tuturor celorlalti membrii ai Uniunii.
Motivul subiectiv legat de lansarea invitatiei catre CdM de a deveni membru cu drepturi depline a aparut anul trecut, dupa modificare legii 192/2006

MediereNet: Care sunt beneficiile pentru mediatori in urma aderarii Consiliului de Mediere  la UPLR?
Anca Ciuca: Cel mai direct beneficiu este ca suntem cu statut egal in cadrul profesiilor liberale. Suntem pe acelasi nivel din puct de vedere al importantei profesiei, al reprezentativitatii si al dialogului. Adica suntem priviti ca fiind egali cu orice alta profesie liberara si asta se reflecta si se va reflecta, dupa parerea mea, foarte curand si asupra mediatorilor. Vor simti, cred, in urmatoarele luni aceasta schimbare de statut.

MediereNet: Ce ne puteti spune despre Conferinta Nationala a Mediatorilor din 28 noiembrie 2013?
Anca Ciuca: Conferinta Nationala este un eveniment strict al Consiliului de Mediere. CdM anual, cel putin odata, prin ROF si-a asumat raspunderea de a purta un dialog direct cu mediatorii.
In 28 noiembrie 2013 CdM si-a propus sa realizeze conferinta sub forma unor discutii in plen, dar vor fi si ateliere de lucru pe cateva teme de interes pentru mediatori, legate de modificarile legislative, de relatia cu celelalte profesii liberale dar si de calitatea pregatirii si calitatea serviciului de mediere. Va fi cat mai interactiv cu putinta pentru a acoperi un numar cat mai mare de intrebari si interventii posibile din partea mediatorilor. La conferinta dialogul este principalul obiectiv.

MediereNet: Este suficient timpul de care dispuneti ca sa organizati tot ce ne-ati prezentat?
Anca Ciuca: Da. Despre conferinta se stia de la inceputul anului ca trebuie organizata. Acum capacitatea de organizare a CdM eu zic ca este destul de mare. Sunt oameni acolo care au participat si la realizarea evenimentelor anterioare. E pacat doar ca s-a anuntat destul de tarziu, insa de stiut, toata lumea stia ca va avea loc. Foarte multe de organizat nu sunt, decat cele legate de participarea in numar cat mai mare a mediatorilor.
Sper totusi sa fie suficient timp de cand a fost anuntata.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie