Protest la Parlament. Sindicalisti din educatie au cerut alocarea unui buget de sase la suta din PIB pentru invatamant

 

Câteva sute de sindicalisti din Educatie au protestat, luni, la Bucuresti, în fata Palatului Parlamentului, cerând, în primul rând, alocarea unui buget de sase la suta din PIB pentru învatamânt.

protest profesoriÎmbracati cu veste galbene si albastre, instriptionate „Federatia Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret»” si „Alma Mater”, protestatarii au scandat „Sase la suta!”, „Solidaritate!” si „Jos birocratia!”.

Totodata, ei au afisat pancarte, majoritatea cu mesajul „Alocati sase la suta pentru viitorul României”, iar altele, cu salariile „între 627 si 715 lei” pe care le primesc unii angajati ai sistemului de învatamânt.

Pentru a atrage atentia, protestatarii s-au folosit inclusiv de fluiere si vuvuzele.

Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” a anuntat ca actiunea de protest are sloganul „Alocati sase la suta din PIB pentru educatie! Daca nu acum, atunci când?”.

Pe lânga solicitarea de acordare a sase la suta din PIB, sindicalistii cer modificarea Legii educatiei nationale, o lege speciala pentru salarizarea personalului din învatamânt (didactic, didactic auxiliar si nedidactic), debirocratizarea actului educational, depolitizarea sistemului de învatamânt preuniversitar si deblocarea reala a posturilor didactice auxiliare si nedidactice.

„Pot sa spun ca actualul Guvern a avut cea mai lunga perioada de pace sociala. Am tot sperat ca promisiunile facute, înainte de alegeri, vor fi materializate. Nu pot sa neg redeschiderea dialogului social si rezolvarea unor probleme din sistemul educational. Totusi, revendicarile principale nu si-au gasit înca solutii. Ne dorim ca prin acest pichet sa le aratam politicienilor ca, daca pe ei nu îi intereseaza ce se întâmpla cu cei peste 3,5 milioane de elevi si peste 350.000 de angajati din învatamânt, pe noi ne intereseaza”, a declarat liderul sindical Marius Nistor.

Federatia sindicala informeaza ca astfel de actiuni vor continua si vor putea culmina, daca cererile lor nu vor fi rezolvate, cu blocarea anului scolar.

Si Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) a anuntat ca peste 10.000 de dascali vor iesi în strada, la 6 noiembrie, pentru un miting în Piata Victoriei, urmat de un mars pâna în Piata Constitutiei. Andrei Dumitrescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie