Cine ar putea scapa de raspunderea penala, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal

 

Doi deputati ar putea scapa de drumurile în instanta la anul, odata cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Este vorba despre Miron Mitrea si parlamentarul UDMR Marko Attila, ale caror dosare se apropie cu pasi repezi de prescriere chiar si pe legea aflata acum în vigoare. Însa odata cu aplicarea noilor prevederi, care cuprind termene mai scurte pâna când pot scapa de raspundere, luptele sunt ca si pierdute de procurori. În aceeasi situatie se afla si unul dintre cele patru dosare în care este judecat fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc. În total, 22 de dosare mari de coruptie risca aceeasi soarta.

ciocanPeste mai putin de doua luni, Codul Penal se schimba, iar pentru unele fapte de coruptie, precum abuzul în serviciu sau luarea de mita, pedepsele sunt mai mici.

Pedepse mai mici înseamna si termene de prescriere mai mici. Spre exemplu, daca acum abuzul în serviciu este pedepsit cu pâna la 15 ani de închisoare, începând cu februarie 2014, pedeapsa maxima scade la cel mult zece ani. Asadar, dupa intrarea în vigoare a noii legi penale, o astfel de fapta se va prescrie dupa 15 ani si nu dupa mai bine de 22, ca pâna acum.

Ce înseamna însa prescrierea? Instantele vor fi obligate sa constate ca procesul trebuie sa înceteze, indiferent de probe sau de lipsa lor.

„Din evaluarea preliminara, ar fi un numar de 20 de dosare în care în anul 2014 ar putea interveni termenul de prescriptie daca Codul Penal va intra în vigoare”, a spus Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA.

Cine ar putea scapa de raspunderea penala

Unul dintre aceste dosare îl vizeaza pe fostul sef al CFR, Mihai Necolaiciuc, fugit din tara în 2005 si adus sub escorta în România sase ani mai tarziu.

El a fost acuzat ca aproape a falimentat compania prin achizitii de zeci de milioane de euro, iar în februarie va scapa de unul dintre cele patru dosare pe care le are la instanta. Cauza se refera la un prejudiciu de peste 18 milioane de euro, savârsit în 2001. Fapta de abuz în serviciu va fi considerata prescrisa.

„În 2005 eu am plecat, am plecat în Moldova legal, cu pasaportul în mâna si abia în 2006 au aparut dosarele acelea de urmarire, care practic în 2006 au evoluat”, spune Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost retrimis recent in judecata.

Procurorii au sanse reduse, daca nu inexistente sa obtina o decizie definitiva în acest caz înainte de aplicarea noilor legi. Deputatul a fost acuzat ca ar fi primit mita sub forma unor lucrari de constructie la casa mamei sale în urma cu mai bine de 11 ani.

Dosarul lui Miron Mitrea este în stadiu de judecata pe fond, pentru luare de mita care ar fi adus un prejudiciu de 5 miliarde de lei vechi.

„Am semnat procesul verbal, nu era nimic nou, era exact acelasi proces verbal care era si data trecuta când m-au trimis în judecata”, a explicat Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor.

Deputatul UDMR Attila Marko este într-o situatie similara. Cazul sau a stîrnit controverse în judetul Covasna, dupa ce o instanta de fond l-a condamnat la trei ani de închisoare pentru o retrocedare considerata ilegala.

Acum, fostul secretar de stat în Ministerul Justitiei se judeca în ultima faza procesuala la o curte de apel. Asadar, daca instanta ajunge la o decizie înainte de februarie 2014, prescrierea cazului poate fi evitata.

Citeste mai departe pe digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie