Consiliul Investitorilor Straini apreciaza ca impozitul pe constructiile speciale va afecta atat platitorul direct cat si consumatorul final

 

Introducerea unui impozit pe constructiile speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura va afecta platitorul direct, dar si consumatorul final, si de asemenea, ar putea duce la esecul privatizarilor, apreciaza Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

stalpi„FIC atrage atentia asupra efectelor negative generate de unele masuri fiscale anuntate de oficialii Ministerului Finatelor Publice în ceea ce priveste introducerea unui impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale. Suntem îngrijorati în special deoarece nu am fost consultati si deoarece nu a fost prezentatata o analiza de impact a consecintelor acestui impozit, care va afecta nu numai platitorul direct, dar se va rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final al produselor industriilor mentionate”, se arata într-un comunicat al FIC.

Membrii Consiliului semnaleaza ca lipsa de consultare în ceea ce priveste adoptarea unor noi taxe va conduce în mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal românesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atât de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generând mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, în sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare în jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu.

„Mai mult, semnalele negative în ceea ce priveste instabilitatea fiscala pot afecta într-un mod nedorit procesele de privatizare si/sau listare la bursa a companiilor de stat, initiate de catre Guvern, prin reducerea beneficiilor obtinute de catre statul român, blocarea sau chiar esecul proceselor în sine. Dorim sa atragem atentia ca absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare în forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilitatii procesului politic decizional”, se spune în comunicat.

Reprezentantii investitorilor considera, totodata, ca impactul bugetar pozitiv de aproximativ 100 milioane euro estimat de autoritati în urma implementarii impozitului pentru constructiile speciale va fi cu mult depasit de povara fiscala reala generata de introducerea acestui impozit asupra companiilor care detin astfel de constructii speciale.

„Desi întelegem nevoia de acoperire a deficitului bugetar, reamintim autoritatilor ca ar trebui sa se concentreze pe întarirea aparatului de control, si în ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada în responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata în media de catre autoritati. Aceasta masura de introducere a impozitului asupra constructiilor speciale, corelata cu cresterea accizelor la combustibili si cresterea cu 25% a redeventelor pentru resurse minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive”, adauga sursa citata.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile vor plati un impozit pe constructii speciale de 1,5% din valoarea constructiei. Cristina Cuncea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie