Oficial MFP: De anul viitor, IMM-urile ar putea fi scutite de impozitul pe veniturile din castigurile de capital si din lichidare

 

Întreprinderile mici si mijlocii ar putea fi scutite, din 2014, de impozitul pe veniturile din câstigurile de capital si pe veniturile obtinute din lichidare, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finantelor Publice (MFP) Dan Manolescu.

dan manolescuOficialul MFP a declarat, luni, la seminarul ‘Politici economice coerente pentru sustinerea mediului de afaceri românesc’, ca cele doua masuri ar avea un impact benefic asupra mediului de afaceri si ca au fost identificate în procesul de rescriere a Codului Fiscal.

Aceste masuri de scutire din zona impozitului pe profit sunt parte a unei initiative mai cuprinzatoare, care vizeaza implementarea în legislatie a unor prevederi de tip holding.

Manolescu a explicat ca acum este un moment potrivit, dupa ceea ce s-a întâmplat în Cipru, în contextul în care antreprenorii români cauta alternative la structurile holding pe care le-au avut în alte state europene si nu numai, iar o astfel de masura vine în întâmpinarea acestora, prin oferirea unei alternative locale în modalitatea de organizare a unei afaceri.

Alte masuri pe care MFP intentioneaza sa le aplice din 2014 vizeaza posibilitatea suprapunerii anului fiscal pe anul contabil, pentru a simplifica evidentele contabile – în prezent exista posibilitatea ca agentii economici sa aleaga un an contabil diferit de anul calendaristic, dar anul fiscal ramâne 1 ianuarie – 31 decembrie, precum si reportarea avantajelor fiscale în cazul cheltuielilor cu sponsorizarea, pe o perioada de maximum sapte ani, la fel ca în cazul reportarii pierderii fiscale.

Referindu-se la preluarea pierderii fiscale în cazul operatiunilor de fuziune, secretarul de stat a aratat ca agentii economici ar putea prelua în cadrul acestor operatiuni si cheltuielile cu dobânzile si pierderile de curs valutar.

În cazul cotei de 3% pe veniturile microîntreprinderilor, vor fi scoase din baza de calcul veniturile din diferentele de curs valutar, care sunt evidentiate contabil luna de luna, si vor fi luate în calcul doar diferentele nete pe ansamblul unui an.

Manolescu a mai mentionat ca, de la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la încasare va deveni optional si va fi eliminat si termenul obligatoriu de 90 de zile la colectarea TVA (indiferent daca factura a fost platita sau nu – n.r.). capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie