Marirea salariala pentru profesorii debutanti – marul discordiei intre cadrele didactice

 

Marirea cu zece procente a salariilor profesorilor debutanti, propusa de Guvern, produce o situatie neobisnuita în sistemul de învatamânt. Astfel, un profesor aflat la începutul carierei, cu pâna la sase ani vechime în sistem, va câstiga chiar mai mult decât un dascal cu o experienta de peste 10 ani. Diferenta aproape insesizabila între salarii devine astfel marul discordiei între profesori.

profesoriAdriana Munteanu, singurul profesor din Capitala care a obtinut media 10 la examenul de titularizare, preda limba româna de doi ani. Câstiga aproape 830 de lei pe luna si spune ca marirea propusa de Guvern este o gluma.

„În contextul în care taxele si impozitele se maresc, este nesemnifivativa, clar”, spunea aceasta.

Acum, un profesor debutant are un salariu net de 829 de lei. Dupa majorarea anuntata de Guvern, dascalul va primi 912 lei. De cealalta parte, un profesor care preda de 10 ani câstiga 893 de lei, fara sporul de vechime. Astfel ca Proiectul Executivului devine marul discordiei între cadrele didactice.

„Este o aberatie ca cel care intra acum în învatamânt sa aiba salariul mai mare decât cel care are între sase si 10 ani vechime”, sustine Traian Paduret, liderul Uniunii Judetene Sindicale Pro Educatia Suceava.

„Acesta marire salariala pentru debutanti nu rezolva problema, mai mult, o acutizeaza, pentru ca salarizarea debutantilor se va situa în apropierea celor care au deja vechime cu definitivat”, este de parere si Virgil Popescu, sindicalist.

Sunt însa si profesori cu experienta care aproba decizia Guvernului. „Si eu, si profesorul debutant, depunem acelasi efort în clasa”, spune un dascal.

Totusi, profesorii spun ca ei au cerut o marire cu 50 de procente si nu cu pâna la 10, asa cum a anuntat Guvernul. Liderii sindicali din învatamânt au anuntat ca pâna pe 10 decembrie se vor hotarî daca vor intra în greva generala. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie