Guvernul mai arunca un os studentilor: Subventia pentru cazarea in camine, majoata cu 10%

 

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca bugetul alocat Educatiei pentru 2014 prevede o majorare cu 10% a subventiei acordate pentru cazarea studentilor în camine, iar circa 300 milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate anul viitor pentru lucrari de infrastructura la scoli. Anuntul vine la o zi dupa protestul organizat de studenti si de elevi fata de subfinantarea Educatiei.

Loc in camin„Suntem foarte avansati cu realocarea unor fonduri europene de la alte programe, în asa fel încât aproape 300 milioane euro din fonduri europene vor fi în 2014 pentru finalizarea lucrarilor de infrastructura în educatie, la scoli.

N-am taiat de la educatie si sanatate si nici n-o sa taiem vreodata. Cresterile salariale sunt exact în aceste doua domenii, la rezidenti si la profesorii debutanti, plus cei 10% cresterea subventiei pentru camine”, a spus Ponta la începutul sedintei de guvern în care este adoptat bugetul de stat pentru anul viitor.

El a asigurat ca ministrul delegat pentru Buget a alocat banii necesari pentru subventie.

Câteva mii de studenti au iesit miercuri în strada pentru un protest fata de subfinantarea Educatiei. Studentii se declara „revoltati de lipsa de responsabilitate pe care guvernantii României o arata fata de educatie, când ea este definita ca o prioritate nationala”.

Printre nemultumirile lor se numara, potrivit ANOSR, faptul ca universitatile, în contextul unei subfinantari constante a educatiei, au fost nevoite sa creasca taxele, sa comaseze grupe si facultati sau sa reduca si chiar sa opreasca, în unele cazuri, investitiile ce tin de îmbunatatirea calitatii sistemului educational.

„Totodata, studentii sunt revoltati si de faptul ca bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereusind sa acopere nici jumatate din costurile de masa si de cazare, de faptul ca jumatate dintre studentii din România ajung sa renunte la studii din motive financiare sau din cauza ca nu si-au ales corespunzator facultatea si de faptul ca România este la coada Uniunii Europene atât în ceea ce priveste finantarea educatiei cât si rata populatiei cu studii superioare”, se mai arata în comunicat.

Principala revendicare a studentilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educatiei, este respectarea legii si alocarea a 6% din PIB pentru educatie, subliniaza ANOSR.

Studentii mai cer sa creasca finantarea de baza a universitatilor pâna la valoarea ei din 2008, sa fie marita cu 30% subventia camine-cantine, sa creasca si fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale în centrele de consiliere si orientare în cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie