Constantin Sovaiala, presedintele Asociatiei de Mediere Confident Sibiu: Informatiile despre mediere trebuie sa ajunga pina la ultimul om

 

Constantin Sovaiala, presedintele Asociatiei de Mediere Confident Sibiu, a acordat un interviu, in exclusiviate pentru MediereNet.ro, cu ocazia Conferintei ” Medierea intre necesitate judiciara si oportunitate profesionala”.

Constantin Sovaiala, presedintele Asociatiei de Mediere Confident Sibiu

Constantin Sovaiala, presedintele Asociatiei de Mediere Confident Sibiu

MediereNet: Domnule Sovaiala care au fost motivele organizarii acestei conferinte?
Constantin Sovaiala: In primul rand sunt constient de necesitatea acestei noi institutii a dreptului si a acestei profesii noi, medierea. Fiind avocat, jurist de profesie, realizez si imi e foarte clar ca medierea este o necesitate pentru Romania, fiind ca avem o practica destul de stufoasa in domeniul medierii, dar pina in momentul respectiv nimeni nu s-a gandit la rezolvarea conflictelor mai mici pe calea amiabilitatii sub forma medierii.
Lumea si parlamentarii si magistratii, pina in momentul respectiv, adica pina acum cativa ani de zile, s-au gandit numai la a rezolva conflictele prin instanta.
Eu sunt un sustinator ferm al acestei institutii, motiv pentru care am organizat, la Sibiu, Conferinta avand ca tema ” Medierea intre necesitate judiciara si oportunitate profesionala”. Ne bucura faptul ca alaturi de noi avem un mentor, pe judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, care este si un luptator, protector si un promotor al acestei institutii.

MediereNet: Care considerati ca sunt beneficiile pe care le aduce medierea in societatea romaneasca?
Constantin Sovaiala: Sunt foarte multe beneficii. Cunoastem avantajele medierii. Ceea ce trebuie noi sa facem este ca informatiile despre mediere sa ajunga pina la ultimul om. Deocamdata populatia nu este informata. Din practica de trei luni de zile am constatat faptul ca oamenii nu cunosc aproape nimic despre mediere si acesta este si motivul acestei conferinte, ca prin presa, prin mass-media, ceea ce facem aici sa ajunga pina la ultimul om daca s-ar putea. Poate e bine sa reglementam si aspectul privind raportulurile intre mediere si avocati. Sunt probleme care trebuiesc rezolvate, limpezite, fiinca fiecare trebuie sa contribuim, indiferent ca suntem avocati sau mediatori, la dezvolatrea acestei institutii a dreptului.

MediereNet: Acest tip de conferinte va deveni o practica?
Constantin Sovaiala: Va spun sincer ca aceasta este a doua activitate in trei luni de zile. Prima activitate a fost cea de promovare a medierii, coordonata de Consiliul de Mediere, care a avut un impact semnificativ asupra populatiei judetului Sibiu pentru ca a fost multa presa si scrisa si vizuala, motiv pentru care am vazut si reactiile, adica am fost sunat si eu si colegii mei si am fost intrebati mai multe lucruri despre mediere. La trei luni distanta facem o activitate mai de amploare si asta se vede pentru ca participa mediatori din toata Romania. Forta acestei activitati este data si de reprezentantii administratiei publice centrale si locale care sunt interesati sa dezvolte aceasta institutie si din cuvantul lor a si reiesit acest lucru. Sunt doua pina acum, sigur vom organiza si alte activitati pentru promovarea medierii si dezvoltarea acesteia.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie