Deputatul Alina Gorghiu, considera ca scaderea varstei de vot la 16 ani ar stimula interesul atat al adultilor cat si al tinerilor fata de politica

 

Scaderea vârstei de vot la 16 ani ar stimula interesul adultilor fata de politica, a declarat, miercuri, deputatul PNL Alina Gorghiu, la conferinta „Legislatia electorala unitara – o necesitate a societatii moderne”, organizata de AEP si Asociatia „O Sansa pentru Viitor”.

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a vorbit în cadrul dezbaterii despre propunerea sa privind reducerea vârstei de vot la 16 ani, amendament care în Comisia electorala a fost respins la diferenta de un vot.

Deputatul PNL a argumentat ca aceasta reducere a vârstei de vot ar creste atât interesul adultilor, cât si al tinerilor fata de activitatea politica si a dat ca exemplu studiile realizate în SUA cu ocazia programului „Kids Voting” si a altor programe de gen, care au scos în evidenta faptul ca tinerii care au participat la aceste simulari de alegeri transmit din „entuziasmul” lor catre parinti, atitudine care are ca rezultat cresterea prezentei adultilor la vot.

Potrivit Alinei Gorghiu, prin prezenta la vot înca de la vârsta de 16 ani, tinerii îsi vor forma o conduita civica responsabila în sensul participarii în mod constant, pe întreg parcursul vietii, la procesul electoral.

„Tinerii în vârsta de 16 ani, angajati cu contract de munca, platesc taxe, impozite si contributii la sistemul de asistenta sociala si cu toate acestea, nu au un cuvânt de spus în ceea ce priveste cheltuirea banilor publici, deoarece nu au drept de vot”, a mai declarat deputatul Gorghiu.

Ea a mentionat ca tinerii de 16 ani au deja un bagaj de cunostinte care le permite sa analizeze si sa aleaga între candidati, mai ales în conditiile în care au în general mai mult timp liber decât adultii si pe cale de consecinta au o mai mare posibilitate de a se documenta asupra candidatilor pe care ar urma sa îi aleaga.

Alina Gorghiu a mai spus ca articolul 13 din Codul muncii prevede faptul ca capacitatea de munca se dobândeste la împlinirea de catre o persoana a vârstei de 16 ani,astfel ca, în consecinta, începând cu vârsta de 16 ani, orice persoana se poate angaja, fara a fi necesar un acord din partea parintilor sau a reprezentantilor legali. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie